Виставка живописних творів Миколи Бондаренка та Михайла Вілкова із музейної збірки Чернівецького художнього музею

Чернівецький художній музей постійно презентує у своїх стінах творчість цікавих митців сучасності, як буковинських та украінських, так і відомих зарубіжних, але слід звернути увагу й на те, що в обов’язки музейних науковців входить також дослідження розвитку мистецького процесу на Буковині та вивчення власних фондів. Тому декілька разів на рік відділи образотворчого й декоративно-ужиткового мистецтва створюють унікальні експозиції, які дозволяють відвідувачам художнього музею ознайомитися із музейною збіркою і побачити твори авторів, що презентують мистецтво краю минулих років.
Зараз до уваги шанувальників мистецтва представлені живописні твори Миколи Бондаренка (1924 — 1983) та Михайла Вілкова (1924 — 1992) з колекції Чернівецького художнього музею, відомих представників образотворчого мистецтва Буковини другої половини ХХ ст. «Художники реалізували себе в різних жанрах живопису, але найбільш плідно – в краєвидах. Вони в певній мірі визначили обличчя живопису Буковини зазначеного періоду. У 1940-50-х роках в Чернівцях сформувалася група пейзажистів з яскраво вираженою творчою манерою, серед яких Микола Бондаренко та Михайло Вілков займали гідне місце», — зазначила завідувач відділом образотворчого мистецтва музею пані Олена Гужва.
Обидва художники не є корінними буковинцями. Микола Бондаренко народився в березні 1924 року в м. Маріуполь Донецької області. Мистецьку освіту майбутній митець здобував спочатку в Донецькій художній школі, а потім у мистецькій школі при Київському художньому інституті, де навчався у відомого митця та педагога, Народного художника України Карпа Трохименка. В Чернівцях Бондаренко проживав із 1960 р., а в 1972 р. став членом Спілки художників України. У творчості живописець дотримувався настанов пленерного живопису, що проявлялося в декоративній розробці кольорів і в пастозному динамічному мазку. В пейзажах Миколи Бондаренка перед нами постають карпатські краєвиди, архітектурні пам’ятки України, мотиви буковинської природи в різні пори року.
Михайло Вілков народився в тому ж таки 1924 р. в с. Блохіно Саранського району Мордовської АРСР. Митець закінчив Одеське художнє училище, а після навчання, у 1956 р. переїхав до Чернівців, а членом Спілки художників України став у 1970 р. Працював він у галузі станкового живопису, переважно в жанрах портрету, тематичної композиції та пейзажу. В пейзажах автора відчувається ліричне сприйняття природи й підсилене звучання кольорів. Також слід відзначити, що Вілков був визнаним майстром індустріального пейзажу.
Виставку живописних творів Миколи Бондаренка та Михайла Вілкова із музейної збірки ЧХМ відвідувачі можуть побачити у вестибюлі третього поверху музею.

6 коментарів

Ірина Мороз
Люблю ходити на такі заходи. А скільки часу триватиме виставка?!
Альберт Комарі
Думаю, що як мінімум до Нового року. А так завжди буду радий бачити тебе в нашому музеї! До речі, кращий, найсучасніший та найцікавіший музей Буковини!!!
Ірина Мороз
О, чудово! Бувала неодноразово)) Особливо, коли практику проходила на радіо, репортажі готувала)) Обов'язково завітаю ще! Дякую за запрошення!
Надія Григоренко
«До речі, кращий, найсучасніший та найцікавіший музей Буковини!!!»
А ти був у Зеленівському музеї Природи рідного краю?
Ні?
То й не кажи так!
Святослав Вишинський
Вітаємо Альберта Комарі з 1000-им постом — твоє повідомлення стало 1000-им у блогосфері ВКурсі.ком. На даний час на ВКурсі.ком опубліковано 1000 постів і більше 4000 коментарів.
Альберт Комарі
Дякую!!! Дуже радий тому, що саме мій пост виявився ювілейним для ВКУРСІ.ком! Сподіваюся, що свого часу й сам опублікую свій власний 1000-ий пост!!!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте