Чемпіонат Європи з мотокросу в класі ЕМХ-85. Сьомий етап. Чернівці

На чернівецькій авто-мототрасі європейського гатунку «Суперкрос» відбувся сьомий етап Чемпіонату Європи з мотокросу серед юніорів у класі мотоциклів 85 см. куб. Чемпіонат сягнув фази екватору й тому на даний момент лідерам загального заліку вкрай важливо було заробляти максимальну кількість очок задля вирішення поставлених задач.

Після шостого етапу, який проходив у словенському місті Сентвід-при-Стічні, чемпіонат очолив український гонщик Ростислав Войціцький з команди «Дари природи» (Єнакієво), але усього в лічених балах позаду на п'яти Ростиславу наступав Хорхе Сарагоса Бельтран з Іспанії. Власне, ці два гонщики й ведуть боротьбу за чемпіонський титул і за умов відсутності травм саме вони вирішуватимуть долю кращого мотокросмена Європи у цій віковій категорії.

Помітно кидалася в очі незвично маленька кількість учасників європейської першості: на старт вийшли всього-навсього 15 гонщиків, 10 з яких представляли Україну, а по одному райдеру презентували Іспанія, Литва, Нідерланди, Росія й Молдова. Чому так сталося? Думок під час змагань прозвучало декілька. «Нажаль, ми приймаємо аж сьомий етап Чемпіонату Європи. Після шести етапів більшість учасників, заявлених на сезон, вже розуміють свої можливості та перспективи, й тому ті, хто не розраховує на чемпіонство або на медалі чемпіонату, навряд чи поїде в дальню дорогу задля участі в наступному етапі. Зазвичай, у таких моментах приїжджають ті гонщики, яким близько до тієї чи іншої траси. Загальна вартість поїздки на етап складає приблизно 2-3 тисячі євро, і навряд чи не тільки юніорам, а й чоловікам по кишені виступи тільки задля спортивного інтересу чи здобуття досвіду», — висловилася член журі змагань, менеджер із ліцензією ФІМ (Міжнародна Федерація мотоспорту) Анастасія Ротар.

Проте, інші фахівці наголошують і на інших, більш серйозних проблемах під назвами «українська митниця» та «служба ДАІ». Справа у тому, що, говорячи жаргонною лексикою, яка найбільш точно відображує суть питання, автобуси з європейськими гонщиками нещадно «пресують» протягом багатьох годин на митниці, а потім «шмонають» ті ж митники та даїшники, в результаті чого багато європейців, які вже «вкусили це українське задоволення», попросту ігнорують українські етапи європейських першостей.

Так чи інакше, але на старт, як я вже казав, вийшли 15 гонщиків. Під час тренувань і кваліфікації сенсацій не відбулося. Кращий час показали лідери — Сарагоса й Войціцький, а відразу за ними розташувалися найближчі переслідувачі у загальному заліку — Армінас Ясіконіс (Литва) та українські спортсмени, одноклубники Войціцького Валерій Доценко й Володимир Тарасов.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте