В рамках фестивалю Meridian Czernowitz презентовано "Metaphysics" Мілени Фіндайс

Відбувся, відзвучав, відгомонів у Чернівцях ІІ Міжнародний феєричний фестиваль поезії, культури та вина Meridian Czernowitz і місто, а разом із ним і я, повернулися до «суворих буднів» і знову опинилися в оточенні робочих моментів. А це означає, що знову потрібно писати, працювати, інформувати. Що я, власне, й починаю робити.

Звичайно, як і в минулому році, Meridian Czernowitz не обмежився суто читаннями поезії та книжками. Відеопоезія, фотопоезія, електропоезія, музично-поетичні та театральні перформанси, музично-поетичні концерти-спектаклі, ска-панк поезія, виставки кінетичних скульптур та художньо-поетичних колажів, презентації книжкових проектів — без цього сучасний поетичний процес вже не бачиться. Люди знаходять різноманітні засоби вираження творчої думки, пробуджують і збуджують почуття, втілюють поезію в найвибагливіші форми, знаходять її в оточуючому або з її допомогою розфарбовують, прикрашають дійсність. В деяких випадках поєднання власне самої поезії з іншими видами мистецтва допомагають врівноважити процес пізнання світу, творчого пошуку.

Безперечно, все це можна сказати про одну з найяскравіших поеток фестивалю — Мілену Ренату Фіндайс з Австрії, яка на Meridian Czernowitz вже вдруге й цього разу стала «винуватицею» відразу двох гучних подій фестивалю: разом із чернівецькою красунею та однією з найталановитіших поеток сучасної України Іриною Вікирчак Мілена презентувала їхній спільний поетичний проект «ZeitZug», а також запропонувала учасникам, гостям та відвідувачам фестивалю свою фотовиставку «Metaphysics», яка демонструвалася в Чернівецькому художньому музеї — одній з найцікавіших локацій Meridian Czernovitz.

Чому така назва? За словами авторки,  вона ставиться до фотографії як до зрілого мистецтва, яке здатне дослідити фундаментальний характер буття і світу. Вона вважає, що мистецтво, в тому числі фотографію, можна порівняти з філософією, хоча воно належить до візуальної сфери. Основна ідея виставки «Метафізика» — в її назві. Мілена — не фоторепортер і не фотограф, який знімає для глянцевих видань, вона по-справжньому зацікавлена в екзистенціальних елементах людини та сутності об'єкта. «А взагалі я дуже щаслива, що Meridian Czernowitz звернув увагу на мої роботи і запропонував взяти участь як у книжкових проектах, так і зробити фотовиставку», — поділилася радістю фрау Мілена.
 
Фотовиставка Мілени Фіндайс — це її дебют в якості фотохудожника, перша експозиція, яка стала доступною для широкого загалу глядачів. Вразила й сама форма виставки: відвідувачі могли ознайомитися з роботами авторки за допомогою… двох відеопроекторів, які демонстрували слайд-шоу фоторобіт Мілени. Принаймні, в Чернівецькому художньому музеї, де й презентувалася протягом трьох фестивальних днів фотовиставка, таке дійство відбувалося вперше. І, судячи з відгуків, шанувальники поезії та фотографії не пожалкували, що відвідали цю подію. Жаль тільки, що виставка була доступною так мало часу, але, на жаль, Meridian Czernowitz має тільки три робочих дні...

Докладніше про виставку — трохи пізніше...
Фотороботи Мілени Фіндайс можна подивитися тут:
https://picasaweb.google.com/107243965139399865353/MetaphysicsCzernowitz2492011ByMilenaRenateFindeis#

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте