Відмічаємо "Золоту пору" Людмили Богдан!

«Осінь — моя пора,
а цього року вона взагалі ЗОЛОТА!
Золота пора!»

«Золоту пору» відмічає цієї осені одна з найяскравіших сучасних буковинських художниць — Людмила Богдан. Саме цій події присвячена її ювілейна персональна виставка в Чернівецькому художньому музеї, яка відкрилася минулого тижня. Персональна виставка, яка в пані Людмили є вже другою (і другою поспіль ювілейною!) в цьому культурно-мистецькому закладі. Художній музей нашого міста став майже рідним для мисткині, оскільки, окрім двох персональних експозицій, її роботи були презентовані й на численних колективних виставках, що проходили в музеї, а також пані Людмила брала участь у міжнародних музейно-мистецьких проектах. Та й не зайвим буде згадати, що роботи буковинської художниці входять до фондової збірки головного мистецького храму Буковини.

Працює Людмила Богдан переважно в техніці акварелі, тому й експозиція мисткині складається з 27 акварельних робіт, написаних із 2006 по 2011 рр. Саме акварелі стали відгоміном її переживань та почуттів, саме за допомогою цієї техніки пані Людмилі вдається передати свій внутрішній стан і відобразити сутність та душу рідної землі, яка дихає крізь кожну краплинку фарби, крізь кожен клаптик її картин. Головним жанром авторки є натюрморт у найрізноманітніших та найпричудливіших його формах.

Як і завжди, працюючи над створенням персональної експозиції чи допомагаючи колегам по мистецькому цеху, художниця дуже ретельно готувалася до виставки, оскільки виставковий зал вимагає не тільки виваженості й гармонії, але й відповідного «фірмового» оформлення.

Використання теплих, справжніх, карпатських «живих» кольорів є характерним для Людмили Богдан. Про неповторність колористики робіт буковинської художниці, про її самобутні композиційні «винаходи» під час відкриття вистаки просто не міг не сказати Заслужений діяч мистецтв України, заступник голови Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Микола Шкрібляк. Насправді, пані Людмила є чи не єдиною авторкою серед сучасних українських митців, яка використовує тематику декоративного живопису. І це, мабуть, є вродженим, символічним, оскільки свого часу художниця закінчила Вижницьке училище декоративно-прикладного мистецтва, яке назавжди залишило свій слід у житті та творчості Людмили Богдан.

В експозицію увійшли роботи з кількох пленерів, подорожі 2007 р. в Ізраїль, а також окремі картини на улюблені теми та мотиви. «Коли я обирала роботи на цьогорічну персональну виставку, то прийшла до висновку, що є певна тематика, чи мотиви, які б хотілося повторювати, але використовувати або іншу гаму, або надати композиції іншого звучання», — каже авторка. «Це можуть бути різні інтерпретації волі, руху, стану внутрішнього неспокою, відтворення атмосфери народних свят або використання різноманітних жіночих образів — чи то сумних, чи то ніжно-замріяних...». Твори художниці сьогодні зберігаються в Чернівецькому художньому музеї, музеях та приватних колекціях Європи та України.

Персональна виставка Людмили Богдан «Золота пора», яка репрезентує кращі роботи авторки, що завжди виглядають так само святково й молодо, як і сама пані Богдан, триватиме у виставковій залі художнього музею до 26 вересня, майже до Дня міста Чернівці, й тому всі ті, хто хоче поринути у справжній «український» світ мисткині та зрозуміти його, мають час та можливість для неповторної подорожі по найпотаємніших куточках душі «Українки» з великої літери! «Іноді відчуваю, що час іде поволі, як у дитинстві, коли багато чого збувалось за цілий довгий день, і це добре. Ще не все сказано, ще не все осмислено, і я сподіваюся, що мені вистачить часу для всього, чим я маю поділитися з людьми і що їм повідати», — зазначила мисткиня.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте