В художньому музеї - "Румунія очима українців"

Румунію очима українських фотохудожників можуть цими днями побачити всі шанувальники фотомистецтва на Буковині. Чергову свою виставку в Чернівецькому художньому музеї презентував чернівецький народний аматорський фотоклуб «Позитив». На ній презентовані фотографії, зроблені членами фотоклубу протягом кількох років планових поїздок до Румунії.
 
Взагалі чернівецький фотоклуб «Позитив» є давнім та надійним партнером Асоціації фотохудожників Румунії, адже вже протягом трьох років  тривають обопільні регулярні планові поїздки обміну досвідом українських і румунських колег. Звичайно, супроводжуються такі відвідини й виставками: достатньо згадати ряд виставок румунських майстрів художньої фотографії, презентованих фотоклубом «Позитив» та ЧОО НСФХУ в Чернівецькому художньому музеї, а також у приміщенні Румунського національного дому і Товариства Румунської культури імені Міхая Емінеску. Це — персональна виставка робіт Корнела Хлупіни, колективні виставки «Сеньори», що презентувала творчість старшого покоління румунських майстрів художнього фото, та «Біло-чорне» — виставка чорно-білих фоторобіт аматорського фотоклубу міста Яси.
 
Втім, і «позитиви» разом із членами буковинської фотоспілки часто виставляють свої роботи в різних регіонах Румунії, приймають участь у різних фотоконкурсах та фестивалях і здобувають на них преміїї й нагороди. «Таке спілкування — невід'ємна частина будь-якого партнерства. Обопільні відвідини «вони до нас, ми до них», обмін досвідом та виставками. І от якраз на базі цих відвідин і виникли фотографії, що зараз знаходяться в експозиції. Вони — лише маленька частина нашого погляду на сучасну Румунію, Це, так би мовити, наше сприйняття Румунії: природа, портрети, люди, з якими ми спілкувались… А кожна поїздка — нові враження!», — пояснив голова чернівецького фотоклубу «Позитив» Ігор Тимофійчук.
 
Насправді «румунських» фоторобіт у «позитивів» дуже багато, достатньо ще на кілька виставок, проте автори вирішили узагальнити враження і в стислій формі показали таку різну, цікаву й контрастну Румунію. Хоча, за словами того ж Ігора Тимофійчука, продовження виставки у майбутньому є можливим.
 
Як вже вище було зазначено, на світлинах ми бачимо різні регіони Румунії, кожен з яких має свої відмінності та особливості. Це подекуди ледь помітні риси, проте їх можна побачити чи відчути на представлених роботах.
 
На відкриття виставки, як і на початку минулого року, завітав президент Асоціації фотохудожників Румунії Іштван Тот, в якого було відразу кілька причин відвідати Україну. По-перше, він вручив члену фотоклубу «Позитив» Миколі Гавці нагороди від АФР за співпрацю і заслуги,  а по-друге, транзитом через Чернівці пан президент попрямував до Києва, де цими днями відкривається виставка АФР.
 
Організатори «Румунії очима українців» зазначили, що після експонування в Чернівцях виставка вирушить до Румунії, де місцеві фотомитці зможуть ознайомитися із поглядами на їхню країну українських колег.
 
  
 P.S. У наступному місяці ЧОО НСФХУ та чернівецький народний аматорський фотоклуб «Позитив» презентують наступну виставку художньої фотографії в Чернівецькому художньому музеї. Про тематику робіт, авторів та особливості майбутньої експозиції читайте незабаром на нашому порталі.
 
Щодо авторів «Румунії очима українців»… «Прошу любить и жаловать»: Ігор Тимофійчук, Тарас Перун, Роман Остапчук, Андрій Сауляк, Микола Гавка, Василь Паладян. 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте