Григорій Шкуренко. "Ра-Дар". Авторське мистецтво

В Чернівецькому художньому музеї відкрилася персональна виставка живопису художника, дизайнера, сценографа й викладача Григорія Шкуренка. Асоціативне мистецтво — так можна охарактеризувати його індивідуальну авторську манеру, якою вирізняються його роботи з-поміж полотен інших митців.
 
Закінчив автор спочатку художню школу, потім — художнє училище, а згодом і Львівську Академію мистецтв. Окрім цього, слід згадати також навчання у творчій школі-лабораторії із сценографії під керівництвом відомого київського сценографа Данила Лідера. 

Життя Григорія тісно пов'язано із театром, адже він працював художником-постановником та театральним художником у театрах Луцька, Львова, Москви та Чернівців, серед яких були як державні, так і приватні театри. Там він розробляв театральні костюми не тільки для вистав, а й для шоу-програм. 

Відомий він також розробками архітектурного дизайну, дизайну інтер'єрів та екстер'єрів, меблів, візуальної реклами, плакатів, афіш і логотипів у містах, де він проживав. 

Особливою сторінкою на життєвому шляху Шкуренка позначилася його педагогічна діяльність, протягом якої він викладав живопис, рисунок, композицію та проектування. 

Ну й, звичайно, крізь усе життя автора виставки проходить любов до образотворчого мистецтва, з яким він знайомий із самого дитинства. Він неодноразово приймав участь у різноманітних мистецьких заходах і проектах, презентував свою творчість на колективних та персональних художніх виставках, що відбувалися у Києві, Луцьку, Львові, Москві та Чернівцях. 

Живописні полотна Григорія Шкуренка, як, втім, і його дизайнерські та архітектурні розробки, зберігаються в різних регіонах України, в країнах дальнього й ближнього зарубіжжя. 

Виставка має назву «Ра-Дар». У багатьох відвідувачів виникало питання, чому саме така назва?  «Ра-Дар — це метафора. Насправді назва складається з кількох понять, що доповнюють одне одного. Ра — бог Сонця в стародавньому Єгипті, а Дар — це його дарунок, адже все, що є на Землі — це дарунок Бога. Можна сказати й РАдісний ДАР», — каже дружина автора. 

Присвячено виставку життю, душам, які пробуджуються від сну та приєднуються до Всесвіту, йдуть на зустріч одне одному. Сам автор трактує назву виставки також у визначенні  художника як РАДАРа, тобто прибора, який визначає місцезнаходження світлої енергії, краси, гармонії, радості.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте