Чемпіонат Чернівецької області з боксу. Що це було?

Кінець лютого в українському боксі завжди асоціюється із проведенням чемпіонатів області в різних вікових категоріях. Не є виключенням із правил і Буковина, де цього року було проведено чемпіонат області з боксу відразу в трьох вікових групах. За право увійти у збірні Чернівецької області та представити край у відповідних Чемпіонатах України боролися школяри, юніори та молодь. Змагання проводилися в залі боксу «Авангард» і традиційно зібрали доволі велику кількість глядачів.

А от щодо кількості учасників змагань… Цього разу було встановлено антирекорд (!!!) чемпіонатів області як за кількістю заявлених команд, так і за кількістю, власне, боксерів. Лише 60 (!!!) спортсменів відразу у трьох вікових категоріях — це справжній НОНСЕНС! Кілька років тому 60 боксерів могли складати одну вікову категорію, а зараз…

Хоча причини такого непорозуміння всім добре відомі, все одно виникає дуже багато запитань. А відповіді на них очевидні: вже давно пора зупинити «холодні війни гоблінів» між обласною та міською федераціями боксу й привести до ладу справи в боксі Буковини. Згадується приказка: «Пани сваряться, а в мужиків чуби летять». Від ворогування двох федерацій страждають тільки діти, які не мають відповідної повноцінної змагальної практики й «варяться», так би мовити, у власному соку, боксуючи з дуже обмеженою кількістю суперників. Якщо вони взагалі в когось є (маються на увазі певні вагові категорії, в яких може бути лише два-три боксери по всій області).

Неподілена влада між ворогуючими сторонами і, напевно, потенційні спонсори також, а може, й багато чого іншого, призвели до справжньої кризи. І апогей її стався саме в лютому. Представники ДЮСШ №1 м. Чернівці та СК «Боян-Колос» із Боян не заявилися на чемпіонат області. Мотиви — різні: тренери чернівецької ДЮСШ стверджують, що не отримали положення на змагання (тобто офіційного виклику), а керівництво боянської команди взагалі промовчало і навіть не озвалося, хоча, за словами відповідальних осіб, положення отримало. Проте чемпіонати області не потребують офіційних викликів, оскільки кожна спортивна установа має річний календар змагань і сама має бути зацікавленою в тому, щоби юні спортсмени отримали необхідну «обкатку». Тож хто винен у ситуації, що склалася: обласне управління у справах сім'ї, молоді та спорту, що не потурбувалося повідомити усі спортивні секції з боксу, тренери ДЮСШ №1 м. Чернівці та СК «Боян-Колос», які відверто проігнорували офіційні змагання, чи все ж таки обласна та міська федерації боксу, які не можуть знайти спільну мову й забезпечити порядок під час проведення змагань? Питання риторичне, і відповідь, як і правда, у кожного своя. А мала б бути одна.  

Тому й підсумки чемпіонату Чернівецької області з боксу 2012 року навряд чи можна визнати реальними, якщо враховувати всі особливості його цьогорічного проведення. Жаль тільки дітей, що займаються боксом в нашій області і які стали заручниками незрозумілого як їм самим, так і мені протистояння. За якими принципами формуватимуться збірні області з боксу в цих вікових категоріях — наразі невідомо, адже відмова від участі у змаганнях двох великих за чисельністю команд робить неможливим складання повноцінної картини щодо потенціалу молодих боксерів Буковини.

Принаймні, командні показники виглядають наступним чином:  

ФСТ «Україна» Шипинці — 7
ФСТ «Спартак» Чернівці — 5
СК «Олімпія» Чернівці — 3
СК «Авангард» Чернівці -3
ДЮСШ м. Хотин — 3
ДЮСШ м. Вижниця — 2  

Хочеться звернути увагу на таке собі своєрідне «постання з попелу» чернівецької команди «Спартак», представники якої наразі демонструють непоганий бокс і за підсумками вже не перших обласних змагань є кращою «скуадрою» з боксу в Чернівцях.
А далі вашій увазі пропонуються індивідуальні результати чемпіонату Чернівецької області з боксу:  

1998-99 рр  

35,5 кг — Дорош М. (Спартак)
37 кг — Гуцкал О. (Спартак)
40 кг — Гожда О. (Вижниця)
44,5 кг — Годнюк М. (Хотин)
52 кг — Сторощук В. (Шипинці)
54 кг — Рошківський О. (Хотин)
56 кг — Якобець Д. (Спартак)
59 кг — Будей О. (Авангард)
65 кг — Антонеску Г. (Спартак)
76 кг — Горчинський Л. (Спартак)
+76 кг — Пасічник М. (Шипинці)  

1996-97 рр  

48 кг — Сабко О. (Олімпія)
50 кг — Гайко А. (Авангард)
57 кг — Морар М. (Олімпія)
60 кг — Крупа М. (Шипинці)
63 кг — Грекул С. (Шипинці)
66 кг — Греневич В. (Олімпія)
75 кг — Алтухов І. (Авангард)  

1994-95  

54 кг — Дебрін С. (Вижниця)
64 кг — Крупа А. (Шипинці)
69 кг — Тімофті І. (Шипинці)
75 кг — Собко А. (Шипинці)
91 кг — Перебиковський О. (Хотин) 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте