Відчути "Подих космосу" можна і в Чернівецькому художньому музеї

Завжди надзвичайно цікаво спостерігати за людьми-космополітами. Таку людину життєва доля може пов'язувати з багатьма країнами та етносами, кожна чи кожен з яких займає певну частку її душі. Тому й слово Батьківщина може сприйматися такою людиною в множині, адже, окрім найбільш прийнятного для нас значення цього слова, в багатьох людей є ще Батьківщина етнічна.
 
Багато років відомий молодий киргизький художник Роман Гуманюк мріяв презентувати на історичній Батьківщині — Україні — власну персональну виставку живопису. І ось нарешті мрія цього талановитого митця здійснилася: в березні 2012 року перша персональна українська виставка робіт Романа Гуманюка відкрилася в Чернівецькому художньому музеї. Експозиція, яка носить назву «Подих космосу», відразу привернула увагу численних шанувальників мистецтва на Буковині.
 
Тематика виставки не зовсім звичайна й тому заінтригувала всіх тих, хто уважно пильнує за важливими мистецькими подіями краю. Гори й космос — ось головні «персонажі» полотен митця. І це дуже символічно, оскільки сам автор географічно живе до космосу набагато ближче, аніж ми всі, тому й зв'язок із космосом в нього тісніший за нас всіх.
 
«Сьогодні ми присутні на надзвичайно цікавій концептуальній виставці, де ми можемо ознайомитися не тільки з гірськими пейзажами величних Паміра й Тянь-Шаня, побачити ці фантастичні гори неймовірних кольорів, які асоціюються для нас із Небесним дахом, центром світу, сходами, які ведуть до Космосу, а й заглянути в вічі самому Космосу. Таким його побачити й відчути можна тільки там! Перед нашими очима — життя зірок, їх розсипи, вибухи, народження… І разом вони — Космос і гори — найближчі один до одного, тому й викликають у нас майже однакові почуття», — відмітила під час відкриття виставки завідувач відділом образотворчого мистецтва художнього музею пані Олена Гужва.
 
Філософські роздуми в роботах автора, його асоціації та відчуття єдності зі Всесвітом нагадали багатьом присутнім творчість Реріха. Провівши більшу частину свого життя в безпосередній близькості до центру світоутвореня, Роман вирішив показати на історичній Батьківщині цей перехід до Космосу, який був відомий нам до цього тільки по фотографіях, і ніби доторкнутися до нього, відчути його.
 
Символічність експозиції полягає й у тому, що відкрилася вона рівно за місяць до святкування Дня авіації та космонавтики. Звичайно, не міг залишитися осторонь і Чернівецький музей авіації та космонавтики, який радо сприяв втіленню мрій та сподівань художника.
   

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте