Відтепер портрет Леоніда Каденюка, написаний в Кіргізії, зберігатиметься в Чернівцях!

В березні цього року, як ми вже повідомляли, в Чернівецькому художньому музеї відбулася презентація персональної виставки молодого, проте вже добре відомого художника Романа Гуманюка з Киргизстану. Це — перша його виставка на історичній Батьківщині, на яку він давно очікував, і, сподіватимемося, далеко не остання.  

Цікавості виставці придає її багатопланова символічність. Про деякі аспекти цього ми вже говорили, й нарешті «добралися» до українського «відбитку» в житті та долі молодого митця. Як ми раніше неодноразово відзначали, Роман Гуманюк має українські корені, і в цьому бачиться третій прояв символічності виставки. Не зважаючи на те, що дана виставка є для автора дебютною на українській землі, протягом своєї творчої кар'єри Роман неодноразово пов'язував свої картини та мистецькі проекти з Україною. Власне, персональна виставка робіт митця експонувалася в культурному комплексі посольства України в Болгарії (Софія), а під час святкування 10-річчя першого польоту космонавта незалежної України Л. Каденюка в національному музеї Киргізії в місті Бішкек проводилася виставка, присвячена якраз цій події! А портрет самого космонавта, представлений в експозиції виставки в Чернівецькому художньому музеї, був написаний саме того часу, і, за рішенням Романа, він буде подарований музею після закриття виставки!!!
 
Не зважаючи на молодий вік, художник встиг заявити про себе участю в численних міжнародних виставках, отриманням різноманітних премій на солідних мистецьких заходах і проектах. Писати картини він почав ще в ранньому віці, а перша персональна виставка Романа відбулася у 15-річному віці в Національному музеї в столиці Киргизстану — місті Бішкек, і з тих пір цей музей бачив 8 його персональних виставок!
 
За останні 10 років Роман Гуманюк об'їздив із своїми полотнами майже увесь світ, відбулося багато його виставок у різних країнах і на різних континентах. Достатньо згадати його участь у Всесвітньому бієнале сучасного мистецтва у Флоренції (!) 2007 року, а також персональні виставки у Вашингтоні (США) та Авіньоні (Франція).
 
«Це — моя перша персональна виставка на Україні, моїй історичній Батьківщині, й тому я дуже хвилювався, як вона пройде, як сприймуть тут мою творчість. Чому саме в Чернівцях? Коли я опинився в цьому місті, я інтуїтивно відчув, що виставка має бути саме тут, адже це — прекрасний край із дуже приємними, доброзиливими людьми. До того ж, Леонід Каденюк родом саме з Буковини!», — поділився своїми враженнями Роман Гуманюк.
 
Картини Романа зберігаються сьогодні у приватних колекціях та зібраннях поціновувачів живопису в Італії, Німеччині, США, Франції, Чилі, Киргизстані та, вичайно ж, Україні.
 
Після Чернівців роботи митця побачить інші українські міста, в першу чергу виставка експонуватиметься в Києві й, цілком можливо, що автор таки зустрінеться з людиною, портрет якої написав багато років тому і якій колись присвятив виставку в Національному музеї рідного міста! І портрет якої дарує художньому музею Чернівців!!!

Хоча, де ж він має знаходитись, як не в сердці рідної Каденюку Буковини?! ;)

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте