До 100-річчя від дня народження Одарки Киселиці - магія її кольору в Чернівецькому художньому музеї!

Цього року на Буковині відзначають 100-річчя від дня народження відомої буковинської художниці, одного з корифеїв регіонального мистецтва Одарки Киселиці. Ім'я мисткині широко відоме не тільки в Чернівецькій області, а й далеко за її межами. Тому низку культурно-масових заходів, присвячених вшануванню таланту Одарки Іллівни, які пройшли в її рідному Берегометі та, власне, в самих Чернівцях, логічно завершили персональною виставкою в Чернівецькому художньому музеї — закладі, який на сьогоднішній день володіє найбільшою колекцією її творів.

Майбутня художниця народилася на початку квітня 1912 року у с. Берегомет Вижницького району, в самому серці буковинських Карпат. Дитячі та юнацькі роки Одарки пройшли у с. Лукавці Вижницького району, де батько дівчинки працював директором школи. Оскільки Одарка зростала в інтелігентній родині, це позитивно вплинуло на формування її мистецької особистості. З самого дитинства Киселиця захоплювалася народним мистецтвом, особливо писанкарством. Враження від спілкування з мальовничою карпатською природою та народним мистецтвом втілилися згодом у її самобутніх живописних полотнах.         

Потяг до навчання і захоплення мистецтвом привели Одарку в Чернівці, у майстерню відомого чернівецького художника  Пантелеймона Видинівського. Він побачив у дівчинці самобутній талант і порадив батькам відправити її на навчання до професійного мистецького закладу. І в 1930 році Одарка вступила до Празької академії мистецтв, яку успішно закінчила 1939 року. В академії вона навчалася у майстерні відомого чеського портретиста Вечіслава Нєхліби.         

З 1949 року художниця жила і працювала в Чернівцях. Свої мистецькі уподобання вона втілювала у портретах, натюрмортах та краєвидах. Стилістична манера Киселиці увібрала в себе досягнення європейського мистецтва ХХ століття, які Одарка вдало поєднувала з народними традиціями. Головною особливістю та найвищим досягненням художниці є розкриття багатства кольору з акцентуванням на його декоративних властивостях.  Успіхи мисткині не були непоміченими і в 1954 році художниця вступила до Чернівецького відділення Спілки художників СРСР.         

Проте справжнє визнання прийшло до Киселиці тільки наприкінці її життя. У 1988 році відбулася її перша персональна виставка в Чернівцях, а пізніше були проведені й інші виставки: в 1992, 1996, 1997 рр. — також у Чернівцях, у 1997 -  в Сучаві (Румунія) та Києві (Національний художній музей). Після її смерті (1999) експозиції її творів відбулися у Вижниці (2003), а також у Чернівцях (2007).

Окрім цього, в 1996 році художниця отримала Обласну премію ім. С. Воробкевича, а в 1997 році — звання Заслуженого художника України.

Картини Одарки Киселиці зберігаються сьогодні в Чернівецькому художньому музеї, Чернівецькому краєзнавчому музеї, багатьох музеях України, і в численних приватних колекціях.

«Ми надзвичайно вдячні приватним колекціонерам, або навіть, скоріше, шанувальникам творчості Одарки Киселиці, у приватній власності яких знаходяться її твори. Це — Юрій Якимчук, який надав роботи мисткині для цієї виставки і сприяв тому, що тут є роботи Киселиці з приватної колекції пана Лазарука. Це — Ярема Полатайко, який надав для експонування свій портрет, зроблени художницею», — зазначила під час презентації виставки директор художнього музею пані Інна Кіцул.

Виставка, яку презентував цієї весни для всіх шанувальників мистецтва Чернівецький художній музей, має назву «Магія кольору Одарки Киселиці», і в її експозиції представлено 36 живописних та 10 графічних творів з фондів ЧХМ і приватних збірок, публікації, листи, родинні фотографії з архіву художнього музею. Проте до відкриття виставки планувалося ще дещо…

«До 100-річчя від її народження планувалося також видання каталогу робіт авторки. Розпочинали ми з думок про каталог, а пізніше проект переріс у книгу про творчість Одарки Киселиці. Це все робилося на базі колекції Чернівецького художнього музею. В процесі роботи виникали нові думки, ідеї з приводу цього видання, в том числі і про двомовність даного видання. І ми надзвичайно вдячні Валерію Михайленку, викладачу БДФА, за досконалий переклад на англійську мову. Нажаль, на даний момент кошти на видання ще не виділено і наразі невідомо, коли вони будуть. Сподіваємося, що протягом найближчих місяців. І тоді це вже буде крапкою у відзначенні пам'яті талановитої мисткині, увіковічненням її творчості», — повідомила пані Інна.

Але й без того, все, що таки було зроблено, експозиція, що була побудована відділом образотворчого мистецтва музею, без сумнівів, дають повне уявлення про творчість Одарки Киселиці — однієї з найталановитіших художниць у буковинському мистецтві ХХ століття. 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте