Десятий, ювілейний "Вишиваний дивотвір"!

Цього року всіх шанувальників рукоділля на Буковині зібрав ювілейний «Вишиваний дивотвір», який упродовж десяти (!) років традиційно дарує буковинцям натхнення, радість творчості й важливе спілкування. Свято художньої вишивки, яке без перебільшення можна назвати регіональним фестивалем народної творчості, вже вдесяте стартувало в самому серці буковинського мистецтва — в Чернівецькому художньому музеї, який є співорганізатором виставки. А головна винуватиця свята — генеральний директор мережі магазинів-салонів товарів для рукоділля Одарка Кучерява, яка щорічно збирає під «вишивані знамена» кращих майстрів краю.

«У нашому мистецькому колі є майстри, які вишили стільки робіт, що якби всі ці хрестики вибудувати в один рядок, їх би вистачило, щоби обгорнути земну кулю за екватором. А якщо порахувати хрестики в роботах усіх учасників «Вишиваного дивотвору», то їх з лишком вистачило б на всі паралелі та меридіани», — гордо ділиться своєю радістю пані Одарка, що десять років тому разом із чоловіком започаткувала справу, яка згуртувала велику кількість буковинців, шанувальників рукоділля й шиття.

Цікаво поринути в історію створення «Вишиваного дивотвору». Ідея виставки народилася під час спілкування із відвідувачами магазину «Санта». Вони приносили свої вишиті роботи, які були варті того, щоби показати їх широкому колу поціновувачів декоративно-ужиткового мистецтва. Єдиним закладом, який міг би запропонувати відповідну виставкову площу для експозиції виставки художньої вишивки, був якраз Чернівецький художній музей. Так і було започатковано тісну співпрацю музею та «Санти».

Перший відбірковий тур відбувся навесні 2003 року. 300 робіт від шестидесяти авторів увійшли до першої експозиції, і майже всі ЗМІ краю констатували, що виставка зібрала в художньому музеї чи не найбільшу кількість відвідувачів. «Ця перша виставка викликала захоплені відгуки глядачів і нас називали піонерами справи, які об'єднали творчий потенціал рукодільниць Буковини», — каже Одарка Кучерява.

Восени того ж року пані Одарка підготувала вернісаж «Дивоплетиво» за участю модельної агенції «Рута», де було презентовано понад сто комплектів мереживного одягу, а згодом відбувся й регіональний фестиваль моди та прикладного мистецтва.

Свято художньої вишивки стало традиційним, щорічним, і сьогодні без нього світ декоративно-ужиткового мистецтва Буковини навіть не уявляється. Саме завдяки «Дивотвору» в Чернівцях дізналися про відомий сьогодні по всій україні Клуб любителів бісероплетіння «Імперія бісеру», саме на ньому чернівчани й гості міста вперше побачили роботи визнаних нині майстринь Оксани Каменецької-Садіоглу, Галини Бурсук (бісероплетіння), Інесси Катишевої (макраме), Олесі Сахро (декоративна вишивка) та багатьох інших.

Нинішня ювілейна виставка «Вишиваного дивотвору» складається з-понад 300 творів, серед яких представлені вишиті картини, ікони, рушники, серветки, ляльки-мотанки, вишиті сорочки, жіночі та чоловічі костюми, аксесуари з бісеру й напівдорогоцінного каміння (кол'є, браслети, сережки, краватки) та багато іншого. Власні роботи для експонування надали більше семидесяти майстрів з усієї Буковини.

Без сумнівів, десять презентованих виставок у Чернівцях утвердили всіх у думці, що організатори «Дивотвору» обрали правильний шлях і тим самим сприяли вихованню в буковинців та буковинок хороших смаків, зростанню майстерності, оволодінню новими вишивальними техніками, популяризації багатих традицій народного мистецтва краю. Саме тому ми й закликаємо всіх небайдужих до неосяжного світу рукоділля відвідати Х ювілейну виставку «Вишиваний дивотвір» і впевнитися в тому, що серед негараздів, що оточують людей  у ХХІ столітті, є місце для чистого та прекрасного, яке й несе в собі мистецтво! 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте