Львів, Київ, Запоріжжя, Одеса... А тепер - і Чернівці! Представляємо: Іонел Онофраш, фотомитець із Румунії

Успішно функціонує нещодавно відкрита в самому серці Чернівців фотогалерея «Євро Фото Арт». В галереї вже було презентовано кілька фотовиставок відомих майстрів художнього фото, і от на початку червня головний натхненник галереї, член чернівецького аматорського фотоклубу «Позитив», відзначений численними нагородами Асоціації фотохудожників Румунії (AAFR), Ніколає Хаука, за сприяння AAFR та Чернівецького обласного товариства румунської культури ім. М. Емінеску, у приміщенні якого й розташована фотогалерея, представив усім буковинським шанувальникам художньої фотографії персональну виставку відомого румунського фотомитця Іонела Онофраша. 

Автор робіт, Іонел Онофраш, є представником фотоклубу міста Яси, з яким у чернівецьких фотомитців склалися дружні партнерські відносини. Онофраш постійно приймає участь у численних румунських та міжнародних фотопроектах і його роботи сьогодні відомі не тільки в Румунії, а й за її межами. 

«Дисторсії» — таку назву має ця виставка, що експонуватиметься в «Євро Фото Арт» до 28 червня. На ній ми можемо побачити нетрадиційний підхід до мистецтва художнього фото, який виник на початку ХХІ століття. Супрареалізм, а саме в цьому напрямку працює Іонел Онофраш, виник на основі двох популярних у ХХ столітті течій образотворчого мистецтва — гіперреалізму (або суперреалізму) та сюрреалізму й тому його без зайвих вагань можна назвати перехідним видом мистецтва. Від першого він увібрав у себе увагу до найменших деталей зображуваного, оскільки гіперреалізм базувався на фотографічній точності, від другого — метафоричність, відірваність від реальності (точніше — надреальність), парадоксальні форми людського тіла, відображення уяви митця, поєднаної з його власними комплексами, емоціями та ілюзіями.  

Супрареалізм у фотомистецтві запозичив основні прийоми сюрреалізму. На роботах Іонела Онофраша ми бачимо сни, галюцинації, марення,  містичні мотиви, елементи фантастики, спотворене людське тіло, причудливий еротизм. Прийняті суспільні форми сучасного життя тут фактично відсутні, але саме це й привертає увагу численних шанувальників сучасного мистецтва. 

Роботи автора надруковані теж нетрадиційно, тобто не на папері, а на спеціальній тканині, що ще більше зближує їх із творами образотворчого мистецтва. В будь якому випадку творчість Іонела Онофраша має багато поціновувачів і всюди викликає жвавий інтерес зі сторони відвідувачів виставкових залів.  

Виставки і проекти, в яких приймав участь Іонел Онофраш:   

2008 — участь у колективних фотовиставках ФотоАсоціації повіту Орашул, колективна виставка румунських фоторепортерів у Берліні 
2009-2010 — колективна виставка в Інституті Румунської Дипломатії (Бухарест), колективна виставка «Фотоетнографіка» (Байя Маре), колективні фотовиставки в Ясах, Бухаресті, Сучаві 
2011 — колективна виставка Союзу пластичних мистецтв «Еротика» (Яси, Бухарест), колективна виставка в галереї Молдавського мистецтва (Яси) 
2011 — колективна виставка у Празі (міжнародний фотофестиваль «Із любов'ю до жінок») 

Персональні виставки: 

2011 — «Дисторсії» (мистецька галерея м. Яси, галерея «Метресса Майзон» м. Клуж-Напока, мистецька галерея Клубу візуальних мистецтв м. Сучава) 2011 — виставка в рамках Національного ФотоФестивалю AAFR (Брашов) 2011 — виставки у Львові, Києві, Запоріжжі, Одесі, Кракові (Польща), Пафосі (Кіпр)
 
Участь у конкурсах, фестивалях, сучасної фотографії: 

2009 — І премія конкурсу Fotogenica Romana 
Учасник Національного колоквіуму Фотомистецтва (Бистріца 2010, Колибіца 2011), фіналіст у чотирьох номінаціях VI Міжнародного Фестивалю художньої фотографії "Із любов'ю до жінок" 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте