"Інтимна ліричність" у пейзажах Ігора Калинчука

Роль відкривача молодих талантів і нових імен у мистецтві на Буковині вже давно взяв на себе Чернівецький художній музей. Протягом останніх років пошановувачі прекрасного в місті над Прутом, рівно як і його численні гості, регулярно мають можливість побачити роботи молодих українських митців. І хоча дехто з них вже встиг «засвітитися» в мистецьких колах не тільки України, а й країн зарубіжжя, для багатьох їхня творчість стає таким собі вікном у світ новітнього погляду на мистецтво та його грані.

Станіслав Сілантьєв, Микола Козек, Богдан Макаренко, Міла Висока, Олеся Лисько, Дмитро Кравець, Анна Сушарник… Тепер цей ряд поповнив хлопець з Вижниччини, що вперше презентував свої твори на рідній Буковині. Це — Ігор Калинчук, персональна виставка якого відкрилася у художньому музеї Чернівців у середині серпня.

Ігор Калинчук народився в 1988 р. в с. Середній Майдан Вижницького району Чернівецької області. У 2008 р. закінчив факультет художнього оформлення провідного мистецького закладу краю — Вижницького коледжу прикладного мистецтва, і в цьому ж році вступив до Академії мистецтв ім. І. Крянге м. Кішинеу (Молдова), де навчався на факультеті живопису і який закінчив у 2012 році.

Протягом своєї недовгої творчої кар'єри автор переважно працює в техніках олійного живопису і акварелі. З жанрів надає перевагу пейзажу та натюрморту, але активно займається також ілюстрацією книжок.

Цікаво, що в Чернівцях картини буковинця Ігора Калинчука презентуються вперше, а всього на даній виставці експонується 19 робіт автора. Це переважно пейзажні твори, які характеризуються своєрідним баченням пейзажу, особливістю в колориті та композиції картин. Ігор залюблений у красу та неповторність природи, і творить із такою собі інтимною ліричністю в душі, передаючи власну внутрішню поетику на зображення краєвидів рідної землі.

Відмітимо й те, що роботи Калинчука вже встигли полюбитися численним приватним колекціонерам і сьогодні зберігаються у приватних колекціях України, Росії, Молдови та Румунії.

«Хоч Ігор презентував на виставці й небагато робіт, всі вони представлені на досить непоганому рівні. Працює він професійно, самовідданно, і підтвердження цьому — його участь у ряді виставок на території Румунії та Молдови, де він здобував свою вищу освіту. Приємний колорит, особливий настрій із задумливістю, мрійливістю — ось що характеризує його твори, -  висловила свою думку заступник директора з наукової роботи Чернівецького художнього музею пані Валентина Любківська. — Хотілося б побажати йому знайти себе, свій шлях і власне обличчя в мистецтві, оскільки художників зараз дуже багато і важливо не загубитися у цьому різномаїтті. Якщо не працювати над собою, не вдосконалюватися, то можна стати непомітною часткою в цій мистецькій масі, якої в наші дні забагато».

А ми від себе зауважимо, що персональна виставка Ігора Калинчука «Мій світ краси» триватиме в Чернівецькому художньому музеї до 3 вересня. І, звичайно, розраховуємо, що шанувальники мистецтва завітають до виставкової зали та ознайомляться із творами цього цікавого молодого митця.    

Персональні та колективні виставки:  

2005-2006 — студентські колективні виставки у ВКПМ
2008-2009 — колективні виставки «Noi tiner creator» у виставковій залі «Бранкуш» м. Кішинеу
2010 — персональна виставка у Кишиневському художньому музеї (Молдова)
2010 — пейзажна виставка у м. Яси (Румунія)
2011 — колективна виставка у муніципальному виставковому залі м. Бухарест (Румунія)
2011 — персональна виставка у бібліотеці ім. Л. Українки (Кишинеу, Молдова) 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте