Іван Собко: Грекул поступився старшому супернику і на Євро не поїхав

Цього літа у Болгарії відбувся Чемпіонат Європи з боксу серед юніорів. Ймовірним кандидатом на поїздку до Болгарії був і буковинець Степан Грекул, що виступає наразі у ваговій категорії 60 кг. Та, нажаль, Степанові не поталанило і місце у збірній дісталося його опоненту Денису Песоцькому з Чернігівської області, якого він переміг у квітні на Чемпіонаті України в Чернівцях. Про причини «непоїздки» до Болгарії ми дізналися у тренера Степана — головного тренера ОФСТ «Україна» Івана Собка.
Про останній навчально-тренувальний збір і про відбір до основної збірної України серед юніорів і читайте в інтерв'ю з МС СРСР Іваном Миколайовичом Собком.

Нещодавно ви повернулися з навчально-тренувального збору збірної України з боксу серед юніорів, який відбувався в Харкові. Ваш вихованець Степан Грекул як цьогорічний чемпіон України мав непогані шанси на поїздку на Чемпіонат Європи до Болгарії. Розкажіть, будь ласка, чим завершилися ці збори?

Збори були дуже цікавими та напруженими. Це був останній етап підготовки до Чемпіонату Європи, і всі, хто виграв фінальні спаринги, власне, й відправився до Болгарії. Напевно, вперше в цій віковій категорії був дуже професійний підхід до формування збірної України. Велися відеозаписи всіх боїв із чотирьох ракурсів, і в кого були претензії, тим показували або бій в цілому, або окремі спірні моменти. Проте, фактично претензій не було, оскільки основні фаворити були сильнішими.

Як виступив у Харкові Степан Грекул?

На жаль, Степан поступився своєму опонентові Денису Песоцькому з Чернігівщини. Претензій в нас ніяких немає, оскільки суперник був сильнішим. Хлопець старший від Степана на один рік і, відповідно, досвідченіший. Та й був краще підготовлений. Степан просто не витримав напруги трьох виснажливих зборів поспіль, і вже перед заключним вирішальним спарингом мав дискомфорт у певних групах м'язів. Не вистачило сил, адже до цього стільки працювати на фізичній підготовці йому не доводилося. А старший тренер збірної Валерій Хлистов зазначив, що Степан Грекул має всі шанси попасти на чемпіонат світу в наступному році, тому форсувати події не слід.

Ви знаєте, як збірна України виступила на Чемпіонаті Європи?

Так, збірна цього року була дуже потужна, гарно підготовлена й завчасно екіпірована. Друге місце після збірної Росії, 7 медалей. Надзвичайно високий показник, більше ніж достойний виступ і цей результат показав ефективну роботу тренерського штабу.

На що робився акцент на останніх зборах?

На фізичній підготовці в першу чергу. Власне, більшість хлопців з команди перейшли в юніорську збірну зі збірної школярів, якою керує Ільдар Шарафутдінов, а той дає надзвичайно якісну технічну підготовку. У Валерія Хлистова упор робиться вже на фізику, а техніку підтримують особисті тренери боксерів.

Які умови були на зборах? Як приймали, як годували спортсменів?

Все було на найвищому рівні. Харчування якісне, розміщення комфортне. Тобто, для хлопців були створені всі відповідні умови для того, щоби добре підготувати збірну.За які кошти ви були на зборах зі Степаном Грекулом?

Степан перебував на зборах за рахунок державного спортивного комітету, який оплачував двох «перших номерів», а мені виділив кошти спорткомітет Чернівецької області.

А зараз Степан відпочиває чи тренується?

Тренується. Але вже без фізичного навантаження. Так би мовити, вдосконалюємо технічну підготовку, працюємо над школою боксу. Трохи техніки в боях йому наразі не вистачає, і це ми намагаємося зараз підігнати.

Які у вас плани на найближче майбутнє?

До Дня Незалежності відбудеться традиційний турнір в Кутах Івано-Франківської області. Туди поїдемо обов'язково, а до тих пір — тренування, тренування… А далі пробиватимемо шлях до чемпіонату світу!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте