"Meridian Czernowitz"-2012. Міжнародна книжкова виставка в Чернівецькому художньому музеї

В рамках цьогорічного міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Czernowitz», який вже втретє проходить на самому початку осені в мальовничих Чернівцях, знову важливе місце зайняв Чернівецький художній музей, постійний партнер свята поезії в нашому місті. Більше того, на цей раз приміщення художнього музею, колишня Дирекція ощадних кас і нинішня перлина чернівецької архітектури, стало основною локацією фестивалю. Ошатні зали мистецького храму Буковини прийняли всі автограф-сесії відомих українських та зарубіжних поетів, поетичні читання, фотовиставки та першу в історії «Meridian Czernowitz» Міжнародну книжкову виставку-продаж за участю видавництв і книжкових підприємств з України, Польщі, Австрії, Німеччини, Швейцарії та Ізраїлю. 

Ця виставка проходила в художньому музеї протягом усіх чотирьох фестивальних днів і її відвідала доволі велика кількість людей, небайдужих до культури: це були учасники фестивалю, відвідувачі музею, шанувальники поезії та мистецтва, любителі книжок і просто гості краю.  

Один із учасників виставки — видавничий дім «Букрек» — уже 20 років видає різноманітну літературу українською, румунською, німецькою, французькою, англійською, польською, болгарською та іншими мовами. Сприяє цьому власна поліграфічна база та єдина на Західній Україні автоматизована лінія з друкування книг. 

Видавництво «Paul Zsolnay Verlag» (Австрія) було засноване 1924 року у Відні. Давні традиції й гарна репутація забезпечили йому місце серед провідних видавничих домів Австрії та ширше, у всьому німецькомовному світі. У 1996 році видавництво придбала мюнхенська компанія Carl Hanser Verlag, але саме видавництво залишилося у Відні, де продовжує спеціалізуватися на художніх  і науково-популярних книжках австрійських авторів, а також на перекладах іноземних письменників. 

Видавничий дім «Cartier» з Молдови було засновано у 1995 році. Щороку підприємство видає близько 100 найменувань книг, серед яких є енциклопедії, словники, альбоми, навчальна й дитяча література, наукові дослідження та збірки поезії. Книжкові крамниці видавництва розташовані у Молдові та Румунії. 



Українське видавництво «Книги — ХХІ» (Чернівці) вже кілька років поспіль працює з польсько-та німецькомовною літературами, видає твори українських, польських, німецьких та австрійських авторів, які презентує на вітчизняному книжковому ринку й на міжнародних книжкових виставках. 

«Дух і літера» є науково-видавничим об'єднанням, заснованим у 1992 році вченими різних гуманітарних галузей на базі кількох дослідницьких центрів Києво-Могилянської академії. Це об'єднання друкує кращі зразки світової класики у галузях філософії, історії, правознавства, соціології, політології, літературознавства та мистецтвознавства, досягаючи творчого поєднання «наук про літеру» з «науками про дух», і випускає одноіменний міждисциплінарний часопис «Дух і літера», а спільно із Центром вивчення історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА — літературно-мистецький часопис «Єгупець».      

Книжковий магазин «Букініст» є традиційним партнером фестивалю, оскільки співпрацює із «Meridian Czernowitz» вже втретє поспіль. Також традиційно «Букініст» представляє всі книжні новинки фестивалю, але, окрім цього, на стендах магазину можна було побачити книжки багатьох відомих українських (і не тільки) поетів та письменників. Серед презентованих авторів цьогорічного фестивалю — Оксана Забужко, Дмитро Лазуткін, Григорій Семенчук, Остап Сливінський, Ігор Померанцев, та Андрій Любка.  

Польський Інститут є представництвом Міністерства закордонних справ Республіки Польща, метою діяльності якого є популяризація польського наукового і культурного життя, презентація найцікавіших і найрізноманітніших подій та явищ, що відбуваються у Польщі. Польський Інститут є компетентним центром промоції Польщі завдяки освітньо-інформаційній діяльності. Він забезпечує польську присутність у культурному житті окремих країн. Діяльність цієї установи спрямована на постійну співпрацю з польськими та закордонними партнерами, що активно діють у царині міжнародного культурного обміну досвідом. Видавництво Польського інституту працює в Києві і також презентувало на фестивалі ряд своїх видань.  

OeAD — австрійське агентство з міжнародної мобільності та співробітництва в галузі освіти, науки й досліджень. Організація підтримує міжнародне співробітництво, стратегічний розвиток і супроводжує їхню реалізацію. Не один рік  OeAD за допомогою дочірнього видавництва видає цікаві та необхідні книжки для різних галузей, і багато видань було презентовано саме в Чернівцях, а точніше — саме у приміщенні Чернівецького художнього музею. 

Ну і, власне, Чернівецький художній музей також став учасником Міжнародної книжкової виставки-продажу і представив на своїх стендах музейні видання, які були надруковані у різних видавництвах не тільки України, а й Німеччини та Румунії. Відвідувачі виставки могли побачити ілюстрований фотоальбом музею, буклети, присвячені відомим митцям, каталоги міжнародних виставок, а також спеціалізовані видання, що ілюструють творчість корифеїв буковинського мистецтва.   

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте