"Meridian Czernowitz" + ЧОО НСФХУ + Чернівецький фотоклуб "Позитив" = виставка під час фестивалю

ІІІ міжнародний поетичний фестиваль «Meridian Czernowitz» традиційно представив у виставкових залах Чернівецького художнього музею, головної цьогорічної локації свята поезії, виставки відомих майстрів художньої фотографії. Але, якщо під час проведення двох попередніх фестивалів «Meridian»ські фотовиставки мали опосередковане відношення до Чернівців, то цього разу роботи фотомитців були відверто-рідними столиці поетичного фесту. Вперше на «Meridian Czernowitz» авторами фотовиставок стали чернівчани, які писали (чи досі пишуть) поезії рідному місту за допомогою художньої фотографії. 

Чернівецька обласна організація НСФХУ і Чернівецький народний аматорський фотоклуб «Позитив» презентували учасникам та гостям фестивалю роботи двох відомих майстрів чорно-білого фото. Нажаль, автори представлених світлин не могли бути присутніми на фестивалі, оскільки їх з нами вже давно немає, проте фотографії  В'ячеслава Тарновецького і Сергія Лопатюка живі й по сьогоднішній день дарують усім глядачам те місто, яке існує тільки у спогадах багатьох чернівчан. На їхніх фотографіях — Чернівці, миттєвості яких залишилися у минулому, Чернівці, які невідомі наймолодшим поколінням і гостям міста, Чернівці, поетика і реальність яких багато в чому протистоїть реаліям сучасності. Можливо, саме в них є відголоски міфу про Чернівці — теми, що неодноразово піднімалася на всіх трьох фестивалях...

В'ячеслав Тарновецький народився в 1945 р. в місті Чернівці. У 1971 році отримав диплом фізика-оптика, після чого викладав на кафедрі фізики Чернівецького державного університету. 

Перші свої фотографії майстер зняв у 1960 році, а взагалі фотографував з дитячих років фотокамерою «ІСКРА» 6х6. Окрім цього він вів безкоштовний дитячий фотогурток і брав участь у чисельних колективних фотовиставках. Ну і саме В'ячеслав був першим головою Чернівецької обласної організації НСФХУ! 

«В'ячеслав Тарновецький заслуговує на окрему розмову, бо представляє один із ведучих напрямків вітчизняної фотографії без поправок на час, — каже колега і відомий дослідник фотомистецтва Борис Савельєв. — Його фотографія відрізняється від фотографії інших авторів, тому що в ній немає літератури. Це все якісь швидкоплинні відчуття. У нього дуже тонке і чітке око. Якісь дивні повороти людей. Якісь дивні фактури. Все робиться виключно репортажно, оскільки він ніколи не наводив на різкість, натискував на кнопку — і все. Кадри вибудовував чисто інтуїтивно і завжди — безпомилково».    

Сергій Лопатюк народився 9 серпня 1955 р. в м. Кролевець Сумської області. В 1972 році закінчив середню школу №2 в м.Чернівці і в цьому ж році поступив на фізичний факультет Чернівецького державного університету, який закінчив з відзнакою в 1977 році. Як і В'ячеслав Тарновецький, Сергій після навчання викладав на факультеті й працював науковим співробітником кафедри теоретичної фізики. За досягнення у фізичній науці Сергій Лопатюк отримав ступінь кандидата фізико-математичних наук, а з 1988 року працював на кафедрі ЕОМ на посаді доцента. 

Художньою фотографією майстер почав займатися з 1975 року. В його творчому доробку — ряд персональних та колективних фотовиставок, а роботи фотомитця експонувалися не тільки в Радянському Союзі, а й за кордоном. Нині твори Сергія зберігаються в приватних колекціях України, Росії, Голандії, США. 

«Сергій творив недовго і пішов у вічність передчасно. Світ його фотографій особливий, наповнений світлом. У ньому — життя старих чернівецьких двориків, тихих провінційних скверів і люди в їхніх повсякденних турботах», — зазначив голова Чернівецької обласної організації НСФХУ Тарас Перун.   

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте