"Буковина" - "Сталь" 3:0. Ура! Мы ломим, гнется "Сталь"!

«Буковина» — «Сталь» 3:0

«Буковина»: Когут, Донець (Ятленко 46), Вечтомов, Аблітаров, Циколія, Керчу (Бровченко 84), Сантрапинських, Найко, Савін, О.Якименко (С.Маковійчук 65), Платон (к) (Шупік 78)

«Сталь»:
 А. Комарицький, Солдат, Єрмаков, Кондратюк, Чеботаєв, Р. Степанюк, Колінс (к) (Батюшин 70), В.Грицай (Акименко, 53), Поступаленко, Сікорський (Р.Романчук 55), Локтіонов

Голи:
 Донець 26, Ятленко 47, Маковійчук 90+1

Попередження:
 Савін 8, Найко 32, Ятленко 57, Вечтомов 69 — Чеботаєв 68, 76, Єрмаков 71, Акименко 84, Поступаленко 90+2

Видалення:
 Чеботаєв 76 (друге попередження)

Про важливість цього матчу для обидвох суперників годі й казати. «Сталь», зрозуміло, приїхала до Чернівців утримати лідируючу позицію в Чемпіонаті України серед команд першої ліги, а для чернівчан зараз кожен матч — як момент істини. Численні домашні «проколи» у вигляді нічиїх (із ПФК «Олександрія», «Авангардом», «Геліосом»), «падіння» у нижню частину турнірної таблиці, кілька місяців без перемог — усе це змушувало господарів «лягти кістьми» у двобої з лідером. Тому матч із алчевською командою був сьогодні для «Буковини» вирішальним у багатьох моментах, адже саме в таких поєдинках істина стає явною.

На користь «Сталі» говорило лідерство в чемпіонаті, на користь «Буковини» — переможна домашня статистика у матчах проти алчевців. Три останніх роки команда з Луганської області їхала додому «з баранкою» і нинішня ситуація господарів не обіцяла «сталеварам» легкої прогулянки.

Початок матчу став для «Буковини» трохи нервовим. Гравці господарів часто помилялися при передачах і кілька разів алчевці створювали небезпеку біля воріт «Буко». На 2 хвилині Степанюк здалеку пробив «по пташках», а на 7-й ледь не начудив Когут, вибиваючи м'яча в поле, щоправда, тут же ж і виправився.

На 9 хвилині вперше огризнулися й господарі. Це Савін зробив ривок лівим флангом у штрафний майданчик суперника і, хоча його трохи притримували за футболку, він пробився вперед, довівши справу до кутового.

Тим часом гра заспокоїлася. Її тихий хід порушив Платон, який на 17 хвилині під час атаки «Буковини» отримав м'яча спиною до воріт, розвернувся і пробив. Нажаль для господарів — вище… Вже через чотири хвилини Сантрапинських небезпечно «пальнув» по воротах «Сталі» зі штрафного. «Круглий» попав таки в сітку, але… з зовнішньої сторони! Чернівчани перехопили ініціативу і от вже Савін, реабілітуючись за отримане раніше попередження, б'є по «рамці» Комарицького, а той лише кінчиками пальців переводить «круглого» на кутовий!

Розв'язка настала на 26 хвилині. Після вже котрого чергового кутового Донець головою «вколотив» м'яча у сітку воріт «Сталі». 1:0, і цей гол порушив неприємну для «Буковини» домашню традицію цього сезону пропускати м'яч першими!

Господарі на куражі провели ще кілька атак і після цього зосередилися на грі в центрі поля, а потім «сіли» трохи глибше, в оборону. Гра, здавалося, зовсім заспокоїлася, і тільки ряд порушень гравців «Буко» спровокував кілька напівмоментів на половині поля чернівчан. Під час одного з них Поступаленко зі штрафного пробив вище воріт. А завершився перший тайм небезпечним пострілом Сантрапинських після проходу Керчу: м'яч пірнув поряд зі стійкою.

Подумалося, що Анатолій Волобуєв зробить корективи у грі своєї команди і в другому таймі на нас очікує справжня битва. Натомість вже на 47 хвилині Ятленко, який щойно замінив автора першого голу, замкнув черговий навіс з кутового і подвоїв результат у матчі! 2:0, і «запахло», як то кажуть, «смаженим»...

За інерцією «Буковина» продовжила атакувати, але поступово гра знову, як і в першій половині, заспокоїлася. Чесно кажучи, було дуже дивним спостерігати за незрозуміло в'ялою та інертною грою «Сталі», і зовсім не вірилося, що на полі проти господарів грає лідер чемпіонату. При цьому не можна сказати, що буковинці «сушили» гру. Савін і Керчу намагалися загострити події на лівому фланзі, але там захисники проходу «атакерам» суперника не давали.

На 67 хвилині ледь не «розмочив» рахунок Акименко, який опинився прямо перед воротами «Буковини», та цього разу чітко зіграв Когут, відбивши м'яча. Через дві хвилини Платону не вдалося дотягнутися до м'яча після розіграшу «надцятого» кутового в сторону воріт гостей, а під час контратаки Вечтомов «зніс» Романчука, за що і отримав «гірчичника».

Далі Савін прорвався лівим флангом і навісив у центр штрафного майданчика «Сталі», де, нажаль для «Буко», нікого з нападників не було, а на 78 хвилині Ятленко ледь не відзначився вдруге головою, проте трохи не встиг до м'яча. Незабаром Вечтомов прокидав «шкіряного» на Шупіка, який замінів Платона, але в цій ситуації швидшим був Комарицький, який вийшов уперед і зафіксував «кулю» в руках.

Єдиним моментом в алчевців став штрафний, виконаний Поступаленком, та Когут правильно обрав позицію і «взяв» м'яча. Зазначу, що минулої осені на цьому ж стадіоні Поступаленко за два попередження покинув поле завчасно, а на цей раз естафету від нього перейняв Чеботаєв, і з 76 «Сталь» грала у меншості.

Матч ішов до закінчення. Аблітаров і напрочуд активний Ятленко мали шанс забити за «Буковину» втретє, але обидва рази м'яч ішов вище воріт. А вже на доданих арбітром хвилинах активність Сантрапинських та Бровченка призвела до того, що Маковійчук отримав точного паса і, знаходячись поза межами штрафного майданчика, пробив у дальній кут воріт гостей. Комарицький був у цьому моменті безсилий, і Маковійчук просто декласував суперника. 3:0 — і «враг повержен»!

Правду кажучи, такий розгром лідера — не новина для Чернівців. Згадаємо, як позаминулого року тут «згоріли» одеський «Чорноморець» (3:0) та ПФК «Олександрія» (3:1), але зараз… Після ряду «сірих» нічиїх така перемога над лідером! Фантастика, та й тільки!

А от «Сталь» дійсно була в цьому матчі незрозумілою. Команда, можна сказати, здалася без бою, створивши лише один гострий момент за всю гру. Ані програючи один м'яч, ані програючи два, не було помітно ані бажання, ані характеру переломити хід матчу. Та висновки — за тренером, а ми лише можемо констатувати, що «Буковина» зробила перший, дуже важливий крок для виходу із ігрової кризи. І підтвердити або спростувати свої амбіції команди зможуть у найближчих матчах. 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте