Та сама Грузія... Дебютна фотовиставка подружжя Козменків

Ще однією своєрідною мистецькою галереею в Чернівцях від нещодавна стала «Найкраща кав'ярня на розі». У приміщенні кав'ярні, що наразі є одним із неформальних місць «тусовки» молодих науковців, поетів та митців, вже було презентовано кілька невеличких мистецьких проектів, а на початку листопада нарешті «визріло» для презентації спільної фотовиставки цікаве молоде чернівецьке подружжя Козменків — Віталія і Максим

В принципі, особисто мені не один раз доводилося нарікати Максимові на те, що власними творчими здобутками потрібно «ділитися» з іншими, причому не тільки на сторінках всіма нами дуже шанованої соціальної мережі «Фейсбук». Максим Козменко — надзвичайно цікавий фотограф, і його роботи дійсно заслуговують на те, щоби представляти їх на фотовиставках. А от про те, що захопленням чоловіка перейнялася і Віталія, оглядач новин культури однієї з чернівецьких газет, я й не знав. Проте вже зараз знаю ;))  

«Вибіркова Грузія» — таку назву має виставка Віталії та Максима Козменків. Вона розповідає нам про таку відому й водночас таку невідому кавказьку країну, яка нині відроджується «з попелу» пострадянського провалля і впевнено крокує до розвинутого європейського майбутнього. 

«Нашій поїздці в Грузію передувала пересиченість розповідями та порадами. І ми мріяли їх всіх пережити. Але ще більшою мрією було створити власну розповідь. Свою пригоду, — кажуть автори презентованих на виставці світлин. — Ми спробували. Представлені фотографії вибрані з-поміж десятків сотень знімків, кожна демонструє та інтерпретує видиме. Ми склали розповідь, як пазл. Міщанство, традиційність, духовність, пам'ять, велич, художність, цікавість, природність, простота… І все це в Грузії. В нашій розповіді про Грузію». 

В експозиції виставки, яка розташована на другому поверсі кав'ярні, представлено 24 фотографії, зроблених у Тбілісі, Мцхеті та Батумі. В них — подорож Грузією, розповідь гірської країни авторам, молодим українцям, про свої несекрети. І дійсно, багато хто подорожує, багато хто робить численні фотографії під час подорожей різними країнами, проте далеко не кожен може побачити те, що «лежить» поза поверхнею і дуже часто є справжньою сутністю того, що оточує автора фотороботи. 

«Те, що ми бачили, і те, що ми переживали, бачать тисячі туристів і сотні мандрівників, але переживають тільки двоє, хто зміг здолати свою невпевненість та рушити на Схід, а не на Захід. Але саме на сході ми побачили захід! І це було захоплення!», — поділився своїми враженнями Максим Козменко.  

Цікавою «родзинкою» виставки є описи представлених робіт, які автори роздрукували і які слугують глядачеві своєрідним путівником по виставці. Кожен, кому незрозумілий зміст тієї чи іншої свтлини, може скористатися допомогою цього путівника і пізнати те, що хотів сказати автор фотографії. Описи — не сухі, не скрупульозні та дослівні, а дещо незвичні. В них багато поезії, емоцій та переживань «винуватців» презентованої «Вибіркової Грузії». 

Сподіваюся, що це — перша, але далеко не остання виставка тандему Козменків і невдовзі ми побачимо й інші творчі здобутки активного чернівецького подружжя, що тісно «вросло» в сучасний культурний світ нашого міста.

1 коментар

Максим Козменко
Висвітлення лаконічне, тепле, яскраве, привітне і змістовне. Мені приємні твої слова, тішить твоє визнання і стимулює твоя працелюбність. Задля таких людей, які підтримують і допомагають, треба творити! Ще раз висловлюю слова подяки та поваги.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте