Іон Меркулеску. Персональна фотовиставка портрету в Румунському національному домі

Протягом кількох останніх років для Асоціації Фотохудожників Румунії (AAFR) Чернівці стали немов би рідним містом. До тісної співпраці та обміном виставками з ЧОО НСФХУ та чернівецьким народним аматорським фотоклубом «Позитив» додалося не менш плідне партнерство з фотогалереєю «EuroPhotoArt», яка розташована у Румунському народному домі, в самому центрі міста Чернівці.

Всі шанувальники художньої фотографії Буковини вже неодноразово мали змогу ознайомитися з роботами кращих фотомитців Румунії, і от на початку листопада настав час презентувати свої світлини ще одному членові AAFR, фотохудожникові Іону Меркулеску з міста Тирговіште.

Експозицію персональної фотовиставки домнула Іона складають портрети. Потрібно зауважити, що портрет, всупереч поширеній думці про легкість та доступність цього жанру, є, напевно, одним із найскладніших жанрів як у фото, так і в других видах мистецтва. Портретовану особу потрібно відчути, поглянути на неї іншими очима, осягнути її душу, пройнятися її емоціями та настроєм, вловити глибину та виразність її погляду. Тільки за таких умов портрет можна назвати довершеним.

І далеко не кожна творча людина може працювати в цьому жанрі, хоча фотопортрети (чи те, що хтось воліє назвати фотопортретом) сьогодні не робить тільки, напевно, незрячий.

Авторові ж виставки цей жанр до снаги. Колоритні персонажі Іона Меркулеску (а на виставці близько 40 портретів майстра) відрізняються неймовірною щирістю та красномовністю, їхні очі проникнуті захопленими зненацька роздумами та осягненням оточуючого світу. Більшість портретів зроблено з життя, в різних ситуаціях і умовах, і вони виглядають більш життєво та реалістично, аніж ті, що зняті при позуванні.

Іон Меркулеску народився 12 листопада 1944 р. в с. Іонешті повіту Димбовіце. По закінченню початкової та середньої школи вступив у Бухарестський університет на факультет мистецтв, а з 1982 р. став викладачем Інституту мистецтв у столиці Румунії.

До того ж, він зробив неоціненний внесок у книговидавництво своєї країни В 1994 році Іон Меркулеску започаткував видавництво «Pandora-M», і невдовзі на поличках румунських книгарень з'явилися численні видання творів Караджале, Бодлера, Аполлінера, Кітса, Уїтмена, Толстого, Леонардо да Вінчі, Шекспіра та сучасних письменників, в тому числі й іноземних, переважно французьких, а також місцевих авторів із повіту Тирговіште. Вперше в Румунії було надруковано й двомовне видання творів Шекспира.

Автор виставки приймав участь у численних персональних та колективних виставках, виставляв свої роботи на багатьох фестивалях і салонах художньої фотографії в Бухаресті, Тирговіште, Орадя, Брашові, Ботошанах та Сібіу. Досяг він успіху і під час міжнародних салонів художнього фото, де отримав високі відзнаки, серед яких — дві золоті медалі фотосалону «Fotosport» 1986 та 2010 рр. в м. Реус (Іспанія), а також медалі і пам'ятний приз від Національного олімпійського комітету Румунії.

Роботи Іона Меркулеску друкуються в багатьох румунських журналах. Крім того, він, як мистецтвознавець, друкує у спеціалізованих виданнях численні матеріали з теорії, історії та критики фотографії.

Персональна фотовиставка члена AAFR, румунського фотохудожника Іона Меркулеску триватиме у фотогалереї «EuroPhotoArt» в Румунському національному домі за сприяння Чернівецького обласного товариства румунської культури ім. М. Емінеску до кінця листопада.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте