Відтепер у Чернівцях є навіть "Жива фарба"!

В культурному світі Буковини народилася ще одна організація, яка підтверджує статус краю як одного із найважливіших культурних осередків України. «Жива фарба» — це назва художньої студії, яку було створено навесні 2012 року і яка вже восени заявила про себе в повний голос. Відповідно організація сприяла народженню культурної події — художньої виставки, а відбулося відкриття цієї виставки у головному буковинському мистецькому храмі — Чернівецькому художньому музеї.

Назва виставки утворилася за назвою студії — «Жива фарба». Це цікаві, свіжі, різні за рівнем та смаком роботи, виконані як художниками, які вже мають досвід, так і початківцями різного віку. І хоч робіт на виставці досить велика кількість, проте кожен відвідувач може знайти в експозиції «Живої фарби» щось для себе.

То що ж таке студія «Жива фарба» і хто стоїть у витоків її появи? А засновником і керівником студії є чернівецький художник Юрій Собко, який народився 1958 року в м. Чернівці, закінчив Одеське театрально-художнє училище, а після закінчення цього закладу працював декоратором у Чернівецькому обласному ляльковому театрі. З 2008 року Юрій Собко розпочав роботу в народній студії образотворчого мистецтва, а протягом всієї мистецької кар'єри неодноразово приймав участь у різноманітних художніх виставках і конкурсах.

За свідченнями членів студії, це — енергійна, працьовита людина, яка завжди намагається йти вперед і вести за собою інших. Він постійно сприяє вдосконаленню навиків своїх вихованців, що, у свою чергу, є дорогою до мистецького зростання членів нової чернівецької художньої студії.

Як ми вже зазначили, «Жива фарба» — це творче об'єднання художників-аматорів, різних за віком і рівнем майстерності. В експозиції представлені роботи як дітей наймолодшого віку, так і дорослих людей, для яких художня творчість є важливим хобі. В цій студії, як, власне, і в інших подібних угрупуваннях, кожен учасник має свої уявлення про картину світу, проте, за думкою Юрія Собка, разом всі його вихованці формують своєрідний спільний світогляд, який вражає злетом фантазії, феєричною грою барв і нестримним бажанням вчитися, адже всі вони у творчому процесі обмінюються ідеями, досвідом і враженнями від оточуючого світу.

«Вперше перед нами виставка робіт студії живопису для дорослих і дітей, — відзначила під час відкриття виставки директор художнього музею пані Інна Кіцул. — Ця студія насправді певною мірою є унікальною, оскільки є достатньо дитячих та юнацьких художніх студій, але не так вже й багато тих студій, які б займалися дорослими. А її керівник Юрій Собко не тільки навчає дорослих мистецтву, а й допомагає зрозуміти, що таке живопис і що таке графіка, і вчому відмінності між ними».

В експозиції виставки представлено 166 робіт в різних жанрах, техніках і стилях. На виставці є портрети, натюрморти, пейзажі, абстрактні композиції, замальовки до книжкових ілюстрацій. Звичайно, твори студійців є різноманітними за манерою виконання і за своїм змістом. Виставка дивує око розмаїттям графічних технік: акварелі, гуаші, кольорові та прості олівці, лінери.

На думку наукових співробітників художнього музею, «Жива фарба» вражає нестримною творчою енергією, а твори студійців не тільки приносять гарний настрій глядачеві, але й спонукають до роздумів. «Мистецтво як індикатор суспільства, вказує, що в ньому не так, а що — позитивно. Ці роботи свідчать, що в нас усе добре», — висловився науковий співробіник відділу образотворчого мистецтва музею Юрій Чекалюк. 

1 коментар

Георгій Вдовиченко
Чудова стаття! Нажаль, прізвище неправильно вказане. Не Собко, а Сопко Ю.А — керівник студії.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте