«Мотокрос Націй 2012»: На п’єдесталі – Національна збірна України!

Драматично та по-справжньому непередбачувано розвивалися події під час основних заїздів на Мотокросі Європейських Націй — 2012, що проходив на київській мототрасі «Пирогово». За результатами кваліфікаційних заїздів, які проходили напередодні, склалася група фаворитів цих змагань, до якої входили збірні Італії, Словенії, Естонії та перший склад збірної України. Сюрпризів слід було очікувати від команд Польщі та Литви, за умов, що гонщики цих країн не припустяться помилок, припущених на кваліфікації.

Звичайно, умовність цих розкладів і деяка незвичність лідерів були окреслені багатьма чинниками. По-перше, відмовою провідних європейських країн від поїздки до України.

Можливо, багато разів згадувані проблеми на митниці й суперечливі ситуації з українськими ДАЇшниками зробили таки цього разу свою «чорну» справу, адже чим іще можна пояснити, що Франція, Нідерланди, Бельгія, Великобританія, Іспанія, Португалія, Німеччина, Швеція, Фінляндія, Швейцарія, Австрія відверто проїгнорували цей командний Чемпіонат Європи з мотокросу?

Не викликала ентузіазму перспектива позмагатися на українській трасі й у наших сусідів з Румунії, Болгарії та Угорщини, а чехи, безумовні фаворити на одне з місць на п'єдесталі, в останній момент знялися зі змагань. І тому маємо те, що маємо: 13 країн для Європейського мотокросу націй.

А чи нормально це? Навіть якщо порівняти з аналогічними змаганнями 2009 року, що проходили  в Чернівцях? Тоді на Кроссі Націй змагалися 24 країни, а серед учасників майже не було «лівих» осіб. Що й казати, тоді в Чернівцях «відмітилися» Джефрі Херлінгс (чемпіон світу 2011, 2012 рр. в МХ2), Алекс Сальвіні (чемпіон світу 2010 р. в МХ3) та багато призерів чемпіонатів світу та Європи, а зараз, у Києві…

Та про це згодом.

Перший заїзд класів МХ1 та МХ2 подарував глядачам справжнє видовище. Зірка світового мотокросу Давіде Гуарнері просто «пірвав» всіх своїх суперників, і вже з першого кола почав відрив від них на «непристойну» відстань. А от далі боротьба кипіла по-справжньому. Чемпіон Європи 2012 року в класі ЕМХ-125 Тім Гайсер зі Словенії весь час стримував несамовиті атаки двох естонців — Герта Крестінова та Андре Парка. В групі лідерів також трималися Самуеле Бернардіні (Італія), поляк Лукаш Лонка і ще один словенець Матевц Ірт. Здавалолся б, усе іде без несподіванок і боротьбу за командний трофей ведуть якраз ті, хто ті мав це робити. Але… За два кола до кінця на одному з поворотів у Парка зламався мотоцикл, і Естонія отримала болючого удару від долі, що автоматично відкидав її від омріяного першого місця. Результати ж на фініші були такими: 

1. Давіде Гуарнері (Італія)
2. Тім Гайсер (Словенія)
3. Герт Крестінов (Естонія)
4. Самуеле Бернардіні (Італія)
5. Лукаш Лонка (Польща)
6. Матевц Ірт (Словенія)
7. Роман Морозов (Україна-1)
8. Артем Саділов (Росія)
9. Андрій Буренко (Україна-1)
10. Дмитро Асманов (Україна-2)
...14. Андрій Крічфалуший (Україна-2) 

Другий заїзд (класи МХ2 та МХ-Опен) не тільки не окреслив імовірних кандидатів на головний трофей, а ще більш запутав ситуацію. Майже всю гонку вели Тім Гайсер та Самуеле Бернардіні, проте надмірне бажання прийти саме першим зіграло з ними злий жарт. Після чергового віражу вони зіткнулись і опинились поза своїми мотоциклами, а тим часом конкуренти не спали і вирвалися вперед. І хоча до кінця гонки ще був час, втрачене вже було не повернути.Заїзд же ж виграв Прііт Ратсеп з Естонії, і все було б гаразд для прибалтійців, але в Андре Парка вийшов з ладу й запасний «залізний кінь». Це була жирна й неприємна точка на всіх сподіваннях Естонії на перемогу в Мотокросі ЄвроНацій 2012 року. Другим до фінішу дістався Клемен Герчар зі Словенії, а замкнув трійку латиш Робертс Юстс, який в останній момент випередив Євгенія Міхайлова з Росії. В цілому ситуація виглядала так: 

1. Прііт Ратсеп (Естонія)
2. Клемен Герчар (Словенія)
3. Робертс Юстс (Латвія)
4. Євгенія Міхайлова (Росія)
5. Микола Пащинський (Україна-1)
6. Вітаутас Букас (Литва)
7. Томаш Сімко (Словаччина)
8. Тім Гайсер (Словенія)
9. Самуеле Бернардіні (Італія)
10. Андрій Буренко (Україна-1)
...15. Володимир Тарасов (Україна-2)
...19. Дмитро Асманов (Україна-2) 

Третій заїзд теж приніс сюрпризи. Достатньо того, що група лідерів із п'яти гонщиків фінішувала дуже «густо», до останніх метрів маючи можливість обігнати бодай одного конкурента. Заглох мотоцикл у Клемена Герчара, впав Матевц Ірт, і таким чином, словенці також позбулися всіх шансів на загальне перше місце. Зате Італія свого шансу не упустила. Давіде Гуарнері — перший, Мануеле Монні — п'ятий, і апенінці виграють ЄвроНації-2012! Другий на фініші був Міхайлов з Росії, а єдиний подіум в особистому заліку українців здобув Роман Морозов (син легендарного гонщика мотоклубу «Буковина» Олександра Морозова), що фінішував третім. 

1. Давіде Гуарнері (Італія)
2. Євгеній Міхайлов (Росія)
3. Роман Морозов (Україна-1)
4. Герт Крестінов (Естонія)
5. Мануеле Монні (Італія)
6. Микола Пащинський (Україна-1)
7. Лукаш Лонка (Польща)
8. Клемен Герчар (Словенія)
9. Прііт Ратсеп (Естонія)
10. Євгеній Тилєцкій (Білорусь)
...19. Андрій Крічфалуший (Україна-2)
...20. Володимир Тарасов (Україна-2) 

Словенці, маючи чотириочковий відрив від переслідувачів, зайняли друге місце в командному заліку, а третіми, через удачний третій заїзд, стали українці! Знову, як і в 2009 році, в Чернівцях, на такому ж Мотокросі Європейськиїх націй! 

Загальний залік 

1. Італія — 20
2. Словенія — 26
3. Україна-1 — 30
4. Естонія — 43
5. Росія — 43
6. Литва — 60
7. Латвія — 63
8. Польща — 64
9. Словаччина — 74
10. Україна-2 — 77
11. Білорусь — 87
12. Хорватія — 91
13. Греція — 105
14. Молдова — 107

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте