"Буковина" - "Одеса" 1:0. Не йшов із гри – пішов з пенальті

«Буковина» — «Одеса» 1:0

Гол: Платон 56 (пен.)

«Буковина»: Когут, Донець, Аблітаров, Циколія, Керчу, Сантрапинських, Дорош, Бровченко (Маковійчук 46), Савін (Колесник 52), Шупік (Якименко 46, Моісеєнко 89), Платон

«Одеса»: Паламарчук, Платунов, Поспєлов, Гальський (Гусєв 52), Любчак, Д. Пархоменко, К.Пархоменко, Шестаков (Гостєв 55), Калітов (Бондаренко 54), Опря (Сіліч 62), Балабанов

Попередження: Аблітаров 75 — Гальський 17 

Навіть якщо прийняти до уваги той факт, що сьогоднішні суперники знаходяться на різних полюсах турнірної таблиці першої ліги, поєдинок чомусь не здавався прохідним та легким для господарів. Особливо якщо згадати матч між ними, який відбувся в першому колі. Та й навряд чи команди з верхньої частини турнірної таблиці люблять приймати на своєму полі аутсайдерів, оскільки ті частіше за все вибудовують ешелоновану оборону, крізь яку важко пробитися нападникам фаворитів. Саме про це й думав, коли прямував до стадіону. І, як виявилося, був правий.

Одесити побудували гру на обороні й мало що дозволяли господарям на своїй половині поля. Не дивлячись на зусилля Платона і Ко, центр оборони гостей дуже рідко давав збої, і, чесно кажучи, в певні моменти навіть думалося, що суперники розпишуть між собою ще одну «нульовку» в цьому сезоні.

А перший момент у матчі взагалі був за гостями. На 2 хвилині на ударній позиції перед штрафним майданчиком «Буковини» опинився Платунов і перевірив Когута несильним, проте небезпечним ударом. Кіпер «Буко» був на місці. Господарі ж вперше дали про себе знати аж на 13 хвилині, коли Платон отримав м'яча від партнерів, протягнув його вздовж лінії штрафного майданчика одеситів, але навдовзі його втратив. У цій же ж атаці на перехваті зіграв Сантрапинських, віддав його на хід капітану, та Платона трішечки випередив Паламарчук. На хвилі активності ледь не вийшов на побачення з Паламарчуком Бровченко, але й тут страж одеських воріт був швидшим!

Наступної такої хвилі прийшлося чекати вісім хвилин. Спочатку Пархоменко-капітан зробив спробу удару по воротах «Букіних», а на 24 хвилині Платон просто незрозуміло як не відкрив рахунок у матчі, пробиваючи впритул, та «шкіряний» влучив у ногу Паламарчука. Ще через хвилину мав намір вдарити по воротах гостей Дорош, проте м'яч пішов зовсім не в ту сторону, куди Роман мав би поцілити.

Схоже, господарі завелися. На 28 хвилині після кутового Донець підправляв м'яча головою — трохи невдало, а на 31 хвилині капітан «Одеси», відтісняючи Платона від «шкіряного», не тільки завадив тому пробити, а й притримав опонента за руку прямо перед лінією штрафного майданчика. Нажаль для господарів, Катерина Монзуль, яка «арбітрувала» в цьому матчі, порушення не помітила. Через дві хвилини перший постріл зробила «дальня артилерія» чернівчан — це Донець вирішив пробити по воротах гостей, але й тут справа до небезпеки для Паламарчука не дійшла.

Після невеличкого затишшя «розбудив» трибуни Шестаков, який хоч і влучив у сітку воріт «Буковини», та із зовнішньої сторони. У відповідь Шупік на 38 хвилині пройшов правим флангом, відпасував у центр на Платона, а той, хоч і знаходився безпосередньо перед воротами одеситів, на пас зреагував невдало і поки розвертався, гострота момента пройшла і Паламарчук встиг зайняти зручну позицію для відбиття атаки.

І все. В першому таймі згадувати більше не було про що. Так, глядачі побачили за весь тайм численні прориви гравців «Буковини» правим флангом, ряд навісів зі штрафних та кутових, але все це не принесло жодного результату. А одесити… Їх, власне, цікавила тільки недоторканість їхніх воріт, з чим вони з успіхом справлялися.

Зрозуміло, що після перерви потрібні були зміни у грі господарів, і розпочалося все з подвійної заміни одразу перед свистком на другий тайм. Замість майже непомітних Шупіка та Бровченка вийшли Маковійчук і Якименко, та, як виявилося пізніше, більшої користі від цього не стало. Так, «моторчик»-Маковійчук, як і завжди, був дуже активним, але реальної небезпеки воротам «Одеси» створити йому так і не вдалося. Активізувалися ж, навпаки, гості! Перші миттєвості другої половини гри пройшли на половині поля чернівчан, а на 51 хвилині Шестаков з дуже зручної позиції, напевно, не повірив у своє щастя і не зміг вдарити по м'ячу.

Аж тут її Величність Фортуна таки посміхнулася «Буковині». Під час затяжної атаки на 56 хвилині виникла суматоха у карному майданчику одеситів, захисникам гостей ніяк не вдавалося вибити «шкіряного» в поле, а тут Колесник, який щойно замінив Савіна, увірвався у штрафний майданчик і, за думкою «арбітреси» матчу, проти нього порушили правила. Пенальті! Ніби реабілітовуючись за попередні невдачі, Платон пробив бездоганно, розвівши м'яч і воротаря суперників у різні боки. 1:0!

Можливо, від буковинців очікували розвитку переваги, та гості відвели гру від своїх воріт ближче до центру поля. Наступний момент у матчі виник аж на 64 хвилині, коли Платон, знаходячись спиною до воріт, знову не зміг вдало прийняти «шкіряного», а хвилиною пізніше Сантрапинських пробив із-за меж штрафного майданчика в руки Паламарчуку. І тут пішло...! На 68 хвилині після гострого розрізного паса не зорієнтувалися на місці Платон і Маковійчук, а через хвилину капітан буковинців пропустив м'яча на Якименка, а той не просто зі зручної, а з 100%-ї позиції поцілив… у молоко… Трибуни загомоніли, згадуючи подібні подвиги Степанкова, екс-нападника «Буко», а тим часом Маковійчук, набігаючи з правого флангу, знову змусив Паламарчука вступити в гру. Все закінчилося вдало для воротаря.

Гравці «Буковини» багато пересуваються по полю, «наматують» кілометри, а толку — чуть. Гості ж знову перевели гру в центр поля, до атакувальних дій, щоправда, не збираючись. Аж на 81 хвилині з-за меж штрафного майдачика пробив Платон, а далі він же ж після кутового намагався проштовхнути «шкіряного» у ворота «Одеси» з гострого кута, проте в обох випадках вдалу позицію обирав кіпер гостей.

Найреальнішим шансом одеситів відігратися став вихід на ударну позицію Костянтина Пархоменка, але той, хоч і знаходився в «убойній» позиції перед воротами Когута, довести справу до логічного завершення не зміг. А далі… Ну дуже неспокійний у цьому матчі Платон ще двічи (на 85 та 90 хвилинах) намагався подвоїти рахунок, в одній із ситуацій випрошуючи ще одного пенальті, а в іншій вдарив по воротах суперника, а Якименко вже вдруге в матчі змарнував 100%-у нагоду для того, щоби забити останнього офіційного м'яча своєї команди в 2012 році, «пальнувши» значно вище воріт. Після чого в мене виникло запитання (напевно, до самого себе ) про доцільність перебування такого «корисного» й «майстерного» гравця у складі будь-якої команди першої ліги.

Фінальний свисток Катерини Монзуль зафіксував перемогу господарів із рахунком 1:0 і подарував хоч і нечисленним цього похмурого осіннього дня вболівальникам «Буковини» радість. Радість чергової перемоги, позитивний настрій перед зимовою перервою та сподівання на вдале продовження сезону навесні. А одесити, хоч і залишаються в зоні вильоту, з такою добротною грою в обороні мають всі шанси виправити своє неприємне становище в турнірній таблиці. За умови більш активних дій попереду. Принаймні, особисто мені хочеться в це вірити!

Я ж із читачами ua-football поки що на перерву не прощаюся. На вас чекають аналіз по грі «Буковини» за осінню частину чемпіонату, ексклюзивні інтерв'ю з керівництвом клубу, головним тренером і гравцями основного складу чернівецької команди!  

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте