Виставка Міжнародного літнього фототабору в Араді

Чергову виставку творчих робіт досвідчених майстрів сучасної фотографії презентувала відкрита в цьому році чернівецька фотогалерея «EuroPhotoArt». 30 листопада відбулося відкриття фотовиставки «Арт-імідж» за лаштунками Міжнародного літнього фототабору, який проходив у румунському місті Арад. 

Участь у фототаборі приймали відомі фотохудожники з Румунії, України, Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови. Нашу країну в цьому мистецькому заході представили Микола Хаука і Василь Паладян, члени AAFR — Асоціації фотохудожників Румунії та чернівецького народного фотоклубу «Позитив». Протягом тижня група учасників проекту відвідала найцікавіші історико-культурні об'єкти повіту Арад, природні заповідники та архітектурні пам'ятки краю, а кінцевим результатом роботи творчого колективу фотомитців і стала фотовиставка пейзажів даного регіону, яка наразі представлена до уваги чернівчан та гостей міста. 

Кошти на проведення Міжнародного літнього фототабору виділила Євроспільнота в рамках культурної підтримки міжнародних мистецьких проектів. Головним організатором виступила Асоціації фотохудожників Румунії, а за підсумками Фототабору було видано каталог робіт його учасників.

Головною метою проекту організатори визначили залучення за допомогою майстерно виконаних фоторобіт туристів з усього світу до живописного, багатого об'єктами історичної та культурної цінності повіту Арад. Фотографії ж, отримані в результаті проекту, увійшли до численних путівників та туристичних фотоальбомів, які популяризуватимуть цей регіон.

Пейзажі складають основу експозиції виставки, проте шанувальник художнього фото зможе побачити на ній і роботи тематичного та портретного жанрів, які здебільшого характеризують творчість чернівецького майстра фотографії Миколи Хауки. Зауважимо, що в експозиції представлена лише частина творчого доробку учасників фототабору: це — як чорно-білі, так і кольорові фотографії. 

Символічним є те, що відкриття виставки відбулося в День святого Андрія Первозваного, покровителя Румунії, а наступного дня вся Румунія святкувала своє національне свято — День становлення Румунії як єдиної унітарної держави. 1 грудня 1918 року Трансильванія була приєднана до Румунії і таким чином процес її об'єднання закінчився.

Саме до цих двох урочистостей, що є близькими серцю кожного румуна, і була приурочена фотовиставка під егідою AAFR та за підтримки чернівецького народного фотоклубу «Позитив» у приміщенні Румунського національного дому в Чернівцях. Триватиме виставка «Арт-імідж» в галереї «EuroPhotoArt» до 31 грудня.   
 
Учасники Міжнародного літнього фототабору «Арт-імідж»:
 
Ольга Андріюк (Молдова) 
Келін Андра (Румунія) 
Клаудіу Сабо (Румунія) 
Штефан Тот (Румунія) 
Штефан Бурфете (Чехія) 
Одон Месарош (Угорщина) 
Золтан Гавалдік (Угорщина) 
Калман Холоші (Угорщина) 
Микола Хаука (Україна) 
Василь Паладян (Україна) 
Жолт Салма (Словаччина) 
Павол Седляк (Словаччина) 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте