Потрібно думати про перспективи. Поки не пізно...

Як ми вже повідомляли на сторінці нашого порталу, в Балаклаві, що є районом м. Севастополь, АР Крим, відбувся Турнір сильніших боксерів України серед молоді, який логічно завершив 2012 рік всеукраїнського рівня для цієї вікової категорії. На ньому виступили одразу 8 представників Буковини, спортсменів різних команд, які захищали на ньому честь Чернівецької області.

У ваговій категорії 52 кг Віталій Сторощук із Шипинців у першому ж поєдинку зустрівся із призером чемпіонату України в цій ваговій категорії. На жаль, ані досвіду, ані майстерності для того, щоби щось запропонувати суперникові, буковинцю не вистачило і він був змушений залишити турнір вже на початковій стадії.

Михайло Морар з СК «Олімпія», вихованець П. Москалюка (в.к. 56 кг), таким самим чином «підтримав» Віталія і вилетів у першому колі змагань. Не можна сказати, що це був незапланований «виліт», оскільки така ж сама ситуація була й на Чемпіонаті України з боксу серед юніорів, що проходив у квітні в Чернівцях. Це говорить про те, що представникам «Олімпії» потрібно готуватися до всеукраїнських змагань по-іншому, враховуючи те, що суперники на таких змаганнях значно сильніші й досвідченіші за тих, які зустрічаються на обласних турнірах.

У цій же ж ваговій категорії 56 кг Андрій Гайко з чернівецького СК «Авангард» виступив більш вдало. Дві перемоги поспіль забезпечили йому медаль Турніру сильніших боксерів. Та дійти до останнього «пункту призначення», тобто, до фіналу, йому не вдалося. У півфінальному поєдинку він поступився своєму опонентові і, зайнявши третє почесне місце, привіз із Криму бронзову медаль змагань.

Його одноклубник Олександр Будей у ваговій категорії 60 кг дебютував на змаганнях такого рівня. Доволі непогані виступи хлопця на обласній арені Буковини, де він здобув кілька перемог у фінальних двобоях різних турнірів, дали йому можливість спробувати себе і у змаганнях вищого гатунку. І, хоча перший же ж поєдинок у Балаклаві став для нього і останнім, перспективи у цього спортсмена є і будемо мати надію, що наступна його спроба на Всеукраїнському турнірі з боксу стане для нього більш вдалою.

Наступна категорія — 63 кг. Тут виступав Максим Крупа, який у цьому році повернувся зі Львова до рідних Шипинців і продовжує тренуватися під керівництвом Івана Собка та Андрія Грудея. Останнім часом Максим набрав форму і почав демонструвати високі результати, що давало сподівання на здобуття як мінімум медалі на Турнірі сильніших боксерів у Балаклаві. Це підтвердив і перший поєдинок на змаганнях, який він впевнено виграв. Та жереб вивів його далі на призера цьогорічного Чемпіонату Європи, що проходив у Болгарії, проти якого Крупа, на жаль, не зміг проявити себе з найкращої сторони. Поразка у другому колі — і Максим повертається до рідних Шипинців без нагороди.

Степан Грекул
. Тут усе зрозуміло, прогнозовано та очікувано. Бронзовий призер Чемпіонату світу з боксу серед школярів у м. Грозний (Росія), цьогорічний чемпіон України, один із найтитулованіших боксерів Буковини на сьогоднішній день провів на рингу Балаклави чотири поєдинки, в яких здобув чотири перемоги і впевнено став переможцем у ваговій категорії 66 кг. Єдине, що не підкорилося Степанові в цьому році — це поїздка до Чемпіонату Європи серед юніорів у Софії, але, якщо він буде виступати так, як виступає останнім часом, то місце у збірній України в наступних чемпіонатах буде йому гарантованим.

У ваговій категорії до 70 кг виступали одразу двоє буковинців, та кількість не завжди означає якість. На жаль для нас, звичайно. Вадим Греневич (СК «Олімпія», тренер — В. Москалюк) та Віталія Флоря (ФСТ «Україна», Шипинці) «зійшли з дистанції» ще до вирішальних поєдинків у цій категорії. Можливо, чогось не вистачило в техніко-тактичній підготовці чи у фізичних кондиціях, оскільки досвід виступів на всеукраїнських турнірах з боксу в цих хлопців є. А це означає, що їм потрібно «працювати, працювати й ще раз працювати» для того, щоби мати можливість розраховувати на вдалі виступи у відповідальних змаганнях і не обмежуватися локальними успіхами.

Тож час підбивати підсумки виступам буковинців на Турнірі сильніших боксерів України серед молоді. Підсумки, які навряд чи можна визнати задовільними та вдалими, зважаючи на солідне представництво нашої області на змаганнях у Балаклаві. 8 представників: 1 «золото» і 1 «бронза» на всіх. І все. Відсоток КПД може вирахувати кожен сам за себе. 6 «баранок» із восьми — як на мене, забагато. А це — вік, який формує навики дорослого боксу! І якщо думати про достойну зміну Тесленкові, Дєдову та Стрілецькому, то думати потрібно вже зараз, і думати добре. Щоби Чернівецька область через кілька років знову не залишилася без елітного боксу.

Відповідь на це запитання отрамаємо вже найближчим часом, коли відбудуться збори Чернівецької обласної федерації боксу. 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте