Про успіхи і проблеми буковинського боксу

Наприкінці року представники буковинського боксу вдало виступили на кількох виїзних турнірах і поповнили скарбничку області трьома дорогоцінними медалями. Не все так погано, як здавалося б.

А подяку за це потрібно виголосити тренерам, які завдяки своїй наполегливій праці добиваються результату, не зважаючи на фактичну відсутність допомоги з боку обласної влади та обласної федерації. Хоча і виходить такий собі гіркий каламбур: бокс в області є, існує він на ентузіазмі самих спортсменів, їхніх батьків і тренерського складу, а Чернівецька обласна федерація боксу до його розвитку вже давно нічого не має. Неймовірно, але факт!

Шипинчанин Степан Грекул (ФСТ «Україна» Шипинці, тренери — І. Собко і А. Грудей), який у цьому році зібрав «повну торбу» нагород на різноманітних турнірах з боксу («золото» Чемпіонату України серед юніорів, «золото» Турніру сильніших боксерів України серед молоді, численні перемоги на обласних та міжобласних змаганнях), привіз «срібло» з міжнародного турніру «Кубок дружніх стран» серед молоді (вагова категорія 66 кг). Турнір проходив у місті Артьомовськ, що на Донбащині, і зібрав боксерів із України, Росії, Молдови, Білорусі та Азербайджану. Степан провів на цих змаганнях чотири поєдинки, три з яких виграв і лише у фіналі поступився.

Для прикладу, чернівчанин Андрій Гайко (СК «Авангард») на цьому ж турнірі вибув уже в першому колі змагань (вагова категорія 56 кг). І знову ж таки буковинці їхали до міста на Донбасі не разом. Різниця у підготовці двох спортсменів відчувається, і зрозуміло, на чиєму боці перевага...

Певним чином тріумфували на Турнірі сильніших боксерів серед жінок (вікові категорії юніорок та молоді), що відбувався в Івано-Франківську, кіцманчанки Валентина Гнатчук і Уляна Мангер. Дві медалі з жіночого боксерського турніру!!! Такого успіху Буковина не знала з часів відомих у всій Європі Людмили Грицай та Анастасії Залевської, які вже завершили кар'єру спортсменок! І факт, що це також заслуга, в першу чергу, тренера дівчат Василя Смаглія, голови КДЮСШ м. Чернівці, ентузіазм і наполегливість якого знайшли прояв саме у жіночому боксі.

Валентина Гнатчук (1994 р.н.) виступила по молоді у ваговій категорії 69 кг. Вона стала срібною призеркою турніру, поступившись лише в останньому, вирішальному поєдинку фіналістці Кубку Європи з боксу серед жінок Вікторії Назаровій з Одеси. Це досягнення говорить про великі перспективи спортсменки у випадку переходу в дорослий бокс. На що ми, звичайно, сподіваємось!

Юніорка Уляна Мангер (1998 р.н.) здобула бронзову нагороду у ваговій категорії 42 кг. Зважаючи на її вік, в неї все ще попереду, лишень хватило б можливості, наполегливості й бажання. Це були її перші змагання такого високого рівня, тому дівчинці ще працювати й працювати для того, щоби боротися за перші місця на престижних турнірах.

І що маємо в підсумку? Кіцманщина здобуває в грудні купу медалів з боксу на турнірах високого рівня, причому дівчата зовсім не поступаються хлопцям! Знову Кіцманський район претендує на лідируючі позиції в буковинському боксі. А чернівчанам лишається налаштовуватися на плідний 2013 рік і наздоганяти конкурентів у цих вікових категоріях. В умовах такої конкуренції (звичайно, дружньої та білої!) і народжується істина. Тобто кращі з кращих, що приноситимуть славу нашому краю у великій боксерській українській родині! 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте