"Скульптура малих форм" від Анатолія Піонтковського

Своє 60-річчя в минулому році відсвяткував один із найцікавіших та найталановитіших скульпторів Буковини Анатолій Піонтковський. І «коронувала» це свято митця його персональна виставка в Чернівецькому художньому музеї, яку було презентовано напередодні новорічних свят. Це — друга персональна виставка майстра в Чернівцях, а перша, нагадаємо, відбулася у виставковій залі «Вернісаж» у 1988 році.
 
Сам автор виставки вважає свій нинішній вік осінню, і осінь ця в нього насправді є золотою. І саме таким чином він сформував концепцію експозиції своєї виставки — під знаком золотої осені, яка принесла прекрасні плоди. До уваги відвідувача виставки запропоновано багаторічний творчий доробок відомого художника, скульптора, справжнього митця і справжнього буковинця.
 
Народився Анатолій Піонтковський 4 жовтня 1952 р. у м. Чернівці. Протягом 1974 — 1979 рр. навчався на відділені скульптури в Одеському державному художньому училищі імені М. Грекова, де його викладачами були Ф.Борисюк, М. Єрьоменко та ін. Варто зауважити, що митець є Членом Спілки художників України з 1992 року. 

Скульптура — класичний вид мистецтва, який з давніх часів вражав і привертав увагу людей своєю вишуканістю і реалістичністю. Але сьогодні скульптура у мистецькому світі — явище доволі рідкісне, вона не настільки поширена, як живопис, адже скульптура є доволі складним видом мистецтва. І тому персональна виставка Анатолія Піонтковського, без перебільшення, є справжньою перлиною поміж усіх інших музейних виставок. 

«Ми дуже раді сьогодні відкрити таку експозицію у стінах нашого музею, адже Анатолій Піонтковський, безумовно, є одним із найяскравіших буковинських скульпторів. Тим більше, що вона приурочена до ювілею митця, а ювілейні виставки є нашою родзинкою. Рубіж 60 років, який автор перетнув у цьому році, не є великим. Впевнена, що його ще чекає велика перспектива, як життєва, так і творча», — зазначила під час відкриття виставки заступник директора з наукової роботи художнього музею пані Валентина Любківська. 

В експозиції виставки представлена широка палітра творів автора, який вже багато років працює в різних стилях і напрямках. Основною частиною експозиції є мала скульптурна пластика. Це роботи невеликі за розміром, проте зміст у них досить глибокий. Всього на виставці представлено 17 скульптурних композицій майстра, виконаних у різних матеріалах, техніках і напрямках. Доповненням до них служать графічні твори та фотографії, зроблені митцем та за участю митця. 

Перед глядачем експозиції — розмаїття власних творчих уподобань пана Анатолія: реалістична скульптура, варіанти класичного мистецтва, пошуки та знахідки в авангардному мистецтві, зразки станкової та монументальної скульптури. У своїй творчості він звертається до гротеску, сатири, політичних мотивів, тим самим розширюючи й тематику власних творів. Важливим для майстра є також філософське осмислення шляху людини. 

«Хотілося б виокремити з поміж інших тем робіт митця тему звернення до жіночого образу. У Анатолія Піонтковського прекрасні жіночі образи, ми бачимо тонкі та зворушливі форми, які зараз, серед великої кількості викривлень і ламаних форм сучасного концептуального мистецтва, дуже виділяються і тому надзвичайно приємно бачити зараз саме скульптуру реалістичну, класичну. Вона звертає нас до витоків справжнього мистецтва», — знову ж таки поділилася враженнями пані Валентина. 

Анатолій Піонтковський відомий і своєю монументальною скульптурою, є автором відомих меморіальних дошок Чернівців, у яких він увіковічив пам'ять А. Боголюбова (2005), А. Кохановського (2006) і М. Ткача (2012), а також є автором проектів та ескізів пам'ятників, які він представив і в експозиції своєї персональної виставки. 

В цілому виставка вражає й своїм розмаїттям технік та матеріалів, із якими працює митець. Він надає перевагу природному матеріалу, використовує камінь, глину, бронзу, шамот, кераміку. Найбільш цікавим та інтригуючим є так званий ним буковинський камінь. Це — камінь, знайдений на Буковині, без деталізації та уточнення. Цим автор підкреслює, що є справжнім буковинським митцем і понад усе шанує рідний край. 

«Хочу відмітити, що Анатолій — людина великої фізичної сили, але з тонкою душею. До світу він відноситься з пієтетом — бережливо, обережно, з любов'ю. Близькість його духовного стану до матеріалу, який він бере до рук, одухотворяє цей аморфний матеріал», — висловив свою думку колега «винуватця» свята Іван Салевич. 

Анатолій Піонтковський є учасником багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок. Його роботи експонувались на численних Всеукраїнських і Республіканських виставках, в різноманітних мистецьких проектах за кордоном, зокрема — в Австрії (1998), Польщі (2006), Румунії (2007). 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте